Η Γιούροστατ υπολογίζει τον πληθυσμό της πΓΔΜ



Ιούλιος 27, 2018. 21:12

Η Γιούροστατ έχει υπολογίσει πόσους κατοίκους έχει η πΓΔΜ. Ελλείψει επίσημης απογραφής του πληθυσμού της χώρας, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους υπήρχαν 2 εκατομμύρια και 75 χιλιάδες κάτοικοι.



Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία, η καταμέτρηση που αναφέρει η Γιούροστατ είναι κατ’ εκτίμησή της. Διαφορετικά πληθυσμιακά στοιχεία  είχε δημοσιεύσει πριν από λίγους μήνες η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην ετήσια έκθεσή της  σημειώνει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μεταναστεύσει από τη χώρα.


Στα Σκόπια δεν έχει πραγματοποιηθεί απογραφή πληθυσμού εδώ και 16 χρόνια και σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνει περί το 2020. Ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα στατιστικό στοιχείο, για τη χώρα μας είναι μια πολιτική επιχείρηση, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Η τελευταία προσπάθεια της χώρας να προβεί σε απογραφή ήταν το 2011, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία (του VMRO-DPMNE) μετά από σύντομη διαδικασία, ψήφισε νόμο για την παύση του νόμου περί της απογραφής του πληθυσμού.


Ο νόμος πέρασε με πλειοψηφία του Badinter και στη συνέχεια η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο απαίτησε την κατάργησή του.


Η απογραφή είναι η πιο εκτεταμένη στατιστική λειτουργία, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία και τη διαχείριση των πολιτικών και συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τη δεκαετία.



(Στοιχεία από kanal5.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr