Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018

Αμερικανός στρατηγός: «Τα Βαλκάνια είναι ιστορικά περιοχή συγκρούσεων»Ιούλιος 1, 2018. 19:17

Ο Αμερικανός στρατηγός Βέσλεϊ Κλαρκ εκτιμά ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν και πάλι να γίνουν περιοχή κρίσης, «η ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα, διότι στην περιοχή υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που δημιουργούν εντάσεις και αυτό το γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ εύθραυστα».


 Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σαράγεβο ‘Ν1’, ο Κλαρκ ανέφερε ότι τα σκληρά λόγια και οι επιθετικές ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα συγκρούσεων στα Βαλκάνια, ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.


«Ναι, πρέπει να ανησυχούμε. Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει ωθηθούν προς τα εμπρός, στον δυτικό πολιτισμό και στον διατλαντικό πολιτισμό, ακόμη και το συντομότερο δυνατόν. Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία του Ντέιτον και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε για την ανάπτυξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Κλαρκ,  που ήταν διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας.


Μιλώντας για την γεωπολιτική σκηνή στα Βαλκάνια και τον ρόλο που έχει η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα στην περιοχή, είπε ότι αυτά τα κράτη «παίζουν το βαλκανικό παιχνίδι».


«Τα Βαλκάνια είναι στην τεκτονική πλάκα της ανθρώπινης φυλής, αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι πολιτισμοί έχουν αντιμετωπισθεί  ιστορικά και  βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι. Επομένως, είναι δίκαιη η εκτίμηση ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ και να προσφέρουμε στρατιωτική ασφάλεια», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.


Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις κυβερνήσεις.


«Αυτό σημαίνει ότι τα εκλεγμένα μέλη, καθώς και τα μέλη με εντολή, πρέπει να ζουν με τρόπο μετριοπαθή, να ζουν με τους μισθούς τους, οι μισθοί θα πρέπει να είναι επαρκείς για να ζήσουν αυτοί, αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει να γίνει εκατομμυριούχος από την πολιτική», είπε.


(Στοιχεία από faxweb.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr