Σκόπια: Υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, αλλά, όχι ακόμη ένταξη…



Ιούλιος 7, 2018. 18:43

Σκόπια.

Επίσημες ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η διεύρυνση και η ένταξη των βόρειων γειτόνων δεν αποτελεί μέρος της ατζέντας.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα Σκόπια μπορούν να ελπίζουν στο τελικό κοινό ανακοινωθέν των κρατών μελών, που θα λέει για «προσωρινή στήριξη για την ένταξη της  πΓΔΜ, αφού εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της» και όχι στην κλασική πρόσκληση.


Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ενταξιακή διαδικασία ξεκινά συνήθως με τη δημοσίευση του ανακοινωθέντος, αλλά κυρίως τώρα, στην περίπτωση μας ξεκινά όταν ο Ζόραν Ζάεφ θα λάβει «πράσινο φως» από το δημοψήφισμα και αφού εφαρμόσει, φυσικά, τις συνταγματικές αλλαγές που έχει δεσμευθεί, αφού επικυρωθούν στο Κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.


Μόλις αλλάξει το Σύνταγμα, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούν ελεύθερα να επικυρώσουν το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η πλήρης συμμετοχή υπολογίζεται την άνοιξη του 2020.


(Στοιχεία από vecer.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr