Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Ο Αλμπίν Κούρτι ζητά συνομοσπονδία Αλβανίας – ΚοσσυφοπεδίουΙούλιος 18, 2018. 20:16

Ο ηγέτης του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου (Vetëvendosje), καλεσμένος στην εκπομπή της αλβανική ραδιοτηλεόρασης  ‘Απέναντι’/‘Περμπάλε’, του δημοσιογράφου Λούτφι Ντερβίσι, επανέλαβε  τον πολιτικό του στόχο για την εθνική ενότητα των Αλβανών και είπε ότι το σχέδιο αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Δεν είμαι αντίθετος με την ΕΕ. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ΕΕ και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να προστατευθεί. Πιστεύω ότι η διαρκής ειρήνη είναι στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε μια διαρκή ειρήνη θα πρέπει να διαθέτουμε  τα μέσα του αντιφασισμού. Αλλά είμαι επίσης υποστηρικτής για το κράτος πρόνοιας, το οποίο συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στους ‘Απέναντι’.


Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο της Αυτοδιάθεσης για ενοποίηση Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου βρίσκει εμπόδια στο Σύνταγμα και δεν έχει καμία διεθνή υποστήριξη, ο Αλμπίν Κούρτι βλέπει μια επιλογή που μπορεί να συμβεί πριν από την άφιξη της ΕΕ στην περιοχή.


«Στη μεταβατική αυτή περίοδο, θα μπορούσε να γίνει μια συνομοσπονδία ή μια ομοσπονδία. 

Δεν θα προτιμούσα μια τέτοια λύση, αλλά, μόνο ως ένα μεταβατικό στάδιο. Αν γίνουν γρήγορα ολοκληρωτικά βήματα προς την ενότητα,  και υπάρξει σοβαρότητα και ειλικρίνεια σε αυτό το σημείο, τότε η ένωσή μας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αλμπίν Κούρτι.


Για τον Αλμπίν Κούρτι, η ένταξη στην ΕΕ των 6 βαλκανικών χωρών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα.
«Δεν είναι δυνατόν τα 6 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν έναν προς ένα. Αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα Σκόπια, επί ένα τέταρτο του αιώνα με την Ελλάδα, φανταζόμαστε τι θα γίνει με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, αλλά  και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και με το Μαυροβούνιο» δήλωσε ο Αλμπίν Κούρτι στην ‘RTSH.


Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ δημοσίευσε τη στρατηγική διεύρυνσης, όπου η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι επικεφαλής της διαδικασίας. Μετά ακολουθούν η Αλβανία και η πΓΔΜ που αναμένονται διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος, ενώ για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει ορισθεί ακόμη χρονικό όριο για την πορεία τους προς την ΕΕ.


( Στοιχεία από tetovasot.com, kohajone.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr