Σκόπια: Ο Αχμέτι ζητά την ποινική δίωξη του προέδρου Ιβάνοφ!



Ιούλιος 6, 2018. 09:30

«Με την άρνησή του να υπογράψει τη Συμφωνία με την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, μπλόκαρε τον σημαντικότερο θεσμό στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Ιβάνοφ παραβιάζει το Σύνταγμα και θα πρέπει να φέρει ποινική ευθύνη».

Αυτό είπε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI) Αλί Αχμέτι, στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ‘Κανάλ 5’, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


Το DUI είναι εταίρος συνασπισμού στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
«Θα ήθελα ο πρώτος πολίτης στη χώρα, εάν επιμένει στις θέσεις του, να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει νόμους και συνθήκες που θα εγκριθούν από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου… Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να εμποδίσει  τη Συνθήκη,  γιατί οι πολίτες επιθυμούν ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία και κράτος δικαίου», δήλωσε ο Αχμέτι.


 Δημοψήφισμα στις 23 Σεπτεμβρίου
 

Εν τω μεταξύ ο Ζάεφ ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία του Ονόματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου.

«Στόχος μας είναι έως τις 15 Ιανουαρίου να τελειώσουμε με όλες τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την παρούσα συμφωνία», είπε στην ελληνική κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ.


«Εάν τα καταφέρουμε νωρίτερα, θα ήταν καλύτερα. Θέλουμε να τελειώνουμε πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και του νέου έτους και γι’ αυτό δίνουμε στον εαυτό μας μια περίοδο περίπου τριών μηνών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας, χρειαζόμαστε εκατό ημέρες.  Για το λόγο αυτόν, ορίσαμε την ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου», εξήγησε ο Ζάεφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Ο Ζάεφ είναι πεπεισμένος ότι η «διαβούλευση θα είναι επιτυχής επειδή ο λαός θέλει φιλία με την Ελλάδα και ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

(Στοιχεία από actualno.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr