Τα Βαλκάνια ξεπουλάνε όπλα και πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία



Ιούλιος 6, 2018. 18:46

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων  από το οπλοστάσιο των Βαλκανίων.

Η τελευταία έκθεση της οργάνωσης «SEESAC»,  αναφέρει ότι έγιναν μεγάλες εξαγωγές όπλων το 2016 από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Αλβανία και την πΓΔΜ. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι χώρες αυτές έχουν πωλήσει στους Σαουδάραβες, όπλα και πυρομαχικά συνολικής αξίας 514,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έγγραφο δείχνει ότι η Αλβανία πούλησε όπλα αξίας 1,28 εκατομμυρίων, το ίδιο και το Μαυροβούνιο, ενώ η Σερβία κατέχει το ρεκόρ με πωλήσεις όπλων  αξίας 406.600.000 ευρώ.


Από τους υπολογισμούς της «SEESAC», προκύπτει ότι οι βαλκανικές χώρες κέρδισαν περισσότερα χρήματα ως ‘μετρητά’ (cash) από τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή, συνολικά 187,6 εκατ ευρώ, ενώ η ΕΕ έρχεται με 54,6 εκατ. ευρώ και η βόρεια Αμερική με 72 εκατομμύρια.


Όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν, επίσης, πωληθεί από τα Βαλκάνια σε άλλες χώρες, όπως στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Αλγερία και την Τουρκία. 

Η έκθεση της «SEESAC», δείχνει ότι η Τουρκία, ιδίως,  έχει έντονο και ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα όπλα.


(Στοιχεία από albeu.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr