Σερβική εφημερίδα: Οι Αμερικανοί δεν ευνοούν τη διαίρεση του Κοσόβου, αλλά …


…δεν την αποκλείουν

Ιούλιος 23, 2018. 13:00

Γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να εισέλθει σε αποφασιστική φάση.

Στην αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης- όχι μόνο για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες- που θα έλιωνε το ‘πάγωμα’ του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ακούγονται προτάσεις που έχει απορριφθεί ρητά μέχρι στιγμής, γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Politika’.

Μεταξύ των διαφόρων δυνατοτήτων για λύση, ήταν αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ στη Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελάβι, ο οποίος είπε κάτι για πιθανή διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου.


Ανεξάρτητα από το ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να αρνηθεί τον εαυτό του, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη συνέχιση της ιστορίας. Σχετικά με τη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ και άλλα θέματα σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, μιλήσαμε με τον καθηγητή Δρ Ντράγκαν Σιμεούνοβιτς- διεθνή εμπειρογνώμονα για τις συγκρούσεις.



Πως σχολιάζετε τη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ Γκρεγκ Ντελάβι σχετικά με τη ‘διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου’;


 Η δήλωση του κ. Ντελάβι, αν και όχι αρκετά ευκρινής, για την οποία αργότερα αρνήθηκε  τον εαυτό του (κάτι που αναμένονταν να γίνει μετά από αυθαίρετες ερμηνείες που δόθηκαν), δείχνει ωστόσο δύο σημαντικά στοιχεία.


Πρώτον, η επιλογή της διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, αναφέρθηκε τελικά από έναν Αμερικανό αξιωματούχο, όχι από κάποιον άλλον,  αλλά από έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο,

και 

Δεύτερον,  έχει αποσταλεί ένα μήνυμα ότι αυτή η επιλογή δεν θα προταθεί στα δύο μέρη, όπως οποιαδήποτε άλλη λύση.


Με άλλα λόγια, τα μέρη των διαπραγματεύσεων πρέπει να βρουν μία λύση που θα τα ικανοποιεί.


(Στοιχεία από politika.rs)


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr