Gazeta Express:«Ο Τραμπ διαιρεί το Κοσσυφοπέδιο»



Ιούλιος 26, 2018. 07:35

Πρίστινα.

Η εφημερίδα Εξπρές, μέσω διπλωματικών πηγών, έχει πληροφορηθεί ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το πράσινο φως στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είναι πιθανόν να συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι.



26 χρόνια

 Στο τέλος του τρέχοντος έτους, τα Χριστούγεννα,  σηματοδοτούνται 26 χρόνια  από τότε που ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, είχε απειλήσει τη Σερβία να μην διεξάγει πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή είναι γνωστή ως ‘απειλή των Χριστουγέννων’.

Κάθε Αμερικανός πρόεδρος, μετά από αυτόν, όταν αμφισβητούνταν το ζήτημα του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου, έδειχνε μεγαλύτερη αδυναμία από τον προκάτοχό του.


Όλοι τους, με δεσμεύσεις τους, ώθησαν το Κοσσυφοπέδιο το 2008 να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του και να αναγνωρισθεί σχεδόν από τα μισά κράτη του ΟΗΕ. Όλα αυτά είχαν ως συνισταμένη την κοινή απόφαση να μην αγγιχθούν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, ότι δεν υπήρχε περίπτωση διαχωρισμού του, σημειώνει το δημοσίευμα.


 Ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ- Συμφώνησε με τον Πούτιν


Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του, διαφωνούν με όσα έχουν κάνει οι προκάτοχοί του, τόσο εντός της Αμερικής όσο και εκτός και σε αυτό πιθανότατα περιλαμβάνεται και το Κοσσυφοπέδιο.


Η εφημερίδα ‘Εξπρές’ έχει πληροφορηθεί από διπλωματικές πηγές, ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική, συμφώνησε να χορηγήσει έδαφος του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, με αντάλλαγμα την αναγνώρισή του.


«Είναι πιθανόν το θέμα αυτό να αποτέλεσε μέρος των συνομιλιών μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στη συνάντηση του Ελσίνκι», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα της Πρίστινα, σημειώνοντας ότι αυτό έρχεται μετά την αλλαγή του πρώην συμβούλου του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, με τον Τζον Μπόλτον, γνωστός για την αρνητική προσέγγιση που έχει προς το Κοσσυφοπέδιο, από τότε που ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στ Ηνωμένα Έθνη.


«Είναι πιθανόν να μιλήσουμε για ανταλλαγή εδαφών. Ωστόσο, το τέλος αυτού του δράματος είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο, όπως θα παραμείνει θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επαρχία της Αλβανίας», δήλωσε η πηγή.


Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διεθνής κοινότητα απέρριψε με συνέπεια τις ιδέες για εδαφική διαίρεση πέρα από την οριοθέτηση που υπήρχε στην Γιουγκοσλαβία.



«Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας;»


Παρά τον φοβερό πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,  με την συμφωνία Ντέιτον, τα μέρη αναγκάσθηκαν να συνεχίσουν να συμβιώνουν σε ένα κοινό κράτος. Η ίδια λογική ακολουθήθηκε και για την πΓΔΜ και την Κροατία. Παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις δημοκρατίες υπήρχαν εθνικές μειονότητες, η διεθνής κοινότητα δεν υποστήριξε τις διαιρέσεις.

Δημοσίευμα από την Ιλλυρία Πρες

Μέχρι στιγμής, κάθε φορά που συζητείται ο διαχωρισμός, αναφέρει ότι ‘ανοίγει το κουτί της Πανδώρας’, μια έκφραση που ξεπηδά από το άνοιγμα προβλημάτων  από την ελληνική μυθολογία.
Τώρα κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν αγγιχτούν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. Τι θα συμβεί με την πΓΔΜ και τη Βοσνία;


Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι η  διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε αρμονία με τη Ρωσία για τη διαίρεση της χώρας, γράφει η Εξπρές του Κοσόβου.

(Στοιχεία από gazetaexpress.com, illyriapress.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr