Εξέχον μέλος SDSM: Ήττα μας είναι η αποδοχή του erga omnes



Ιούλιος 18, 2018. 21:29

Σκόπια.

Ο εθνικός συντονιστής για το ΝΑΤΟ και εξέχον μέλος του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, ο Στέφο Πενταρόφσκι, παραδέχθηκε την ήττα  του Ζάεφ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, στην αλλαγή του ονόματος της χώρας.


Συγκεκριμένα, τόνισε ότι από τη ‘Μακεδονία’ μέχρι τώρα δεν είχε ζητηθεί να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους, δηλαδή τον όνομα που χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση.


Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ.Ζάεφ, αλλαγές στο Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’. Σημείωσε ότι ολόκληρη η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία ήταν συγκεχυμένη και έκπληκτη όταν παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, που μέχρι τότε δεν είχε τεθεί στο τραπέζι.


Ο Πενταρόφσκι δεν εξήγησε πως συνέβη και η ‘μακεδονική’ πλευρά αποδέχθηκε αυτό το ελληνικό αίτημα.


Το Erga Omnes έχει δύο συνιστώσες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επέμεναν ανέκαθεν στο erga omnes στο εξωτερικό, που  σημαίνει παντού, στους διεθνείς οργανισμούς από τότε που θυμάμαι. Δεδομένου των ετών και της εμπειρίας, θυμάμαι αυτό ότι ζητούνταν πολύ καιρό πριν, πιθανότατα από τη δεκεατία του ’90. Δεν μας δέχονταν ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ούτε να μας αναφέρουν έτσι άλλα κράτη.


Το erga omnes στο εσωτερικό ξεκίνησε τώρα με τις ανανεωμένες διαπραγματεύσεις, δηλαδή από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους,   αν δεν κάνω λάθος. Και πρέπει να σας το πω ανοιχτά, ήταν μια τεράστια έκπληξη για όλους μας ότι μιλάμε για αυτό- από την πλευρά της ‘Μακεδονίας’. 

Και αυτό, γιατί ποτέ πριν, δεν ζήτησαν αλλαγή του Συντάγματος μας. 
Οι ιστορίες ότι από το 1990 ζητούν την αλλαγή του Συντάγματος είναι για μικρά παιδιά. Δεν είναι αλήθεια. Δεν σας μιλώ για αυτά που δημοσιεύθηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Μιλώ για το τι έλεγε ο Νίμιτς και ποια ήταν η ελληνική πρόταση και για το τι έχει πει ο Βασιλάκης ως επίσημη ελληνική πρόταση. Η αλλαγή του συντάγματος ήρθε φέτος», επεσήμανε ο Πενταρόφσκι στην εκπομπή «Σάμο Βίστινα»/’Μόνο αλήθεια’ του τηλεοπτικού σταθμού ‘Κανάλ 5’.


Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO DPMNE, ισχυρίζεται ότι η αλλαγή στο Σύνταγμα θεωρείται  ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Συμφωνίας και κατηγορεί συνεχώς την κυβέρνηση ότι παραιτήθηκε από τη μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα, το όνομα, την ιστορία και τις μειονότητες στις γειτονικές χώρες υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία.


Η αντιπολίτευση, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζει τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ πριν γίνει πρωθυπουργός, τότε που ορκίζονταν στους προγόνους του και στις μελλοντικές γενιές  ότι δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο «Μακεδονικό Σύνταγμα».


(Στοιχεία από republika.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr