Αλβανία: Το 70 τοις εκατό των νέων θέλει να μεταναστεύσει



Αύγουστος 13, 2018. 21:53


Έκθεση που ετοιμάσθηκε σε μια περίοδο δύο ετών και αποτελεί μέρος της Εθνικής Έκθεσης «Νεολαία στην Αλβανία» και δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου,  αναφέρει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η νεολαία στη χώρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Αλβανία.



Η έκθεση που τιτλοφορείται 'Σχέδιο για τη Νεολαία 2015-2020',  απεικονίζει τα συμπεράσματα πάνω από 15 οργανώσεων νεολαίας των πολιτών, που  δείχνουν το αδιέξοδο της αλβανικής κοινωνίας καθώς επιτείνεται από την αδιαφορία των κέντρων εξουσίας.


Σύμφωνα με την έκθεση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους νέους στη χώρα  παραμένει η απασχόληση. 

Περίπου το 81% των οργανώσεων της νεολαίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κρατική υποστήριξη για την προώθηση και δρομολόγηση προγραμμάτων για νέους.


Άλλωστε,  τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το 2018 δείχνουν ότι η Αλβανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων.


Οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι το 70% των νέων στην Αλβανία επιδιώκει να μεταναστεύσει σε μια χώρα της ΕΕ!


Οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ευκαιριών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών και με την αδιαφορία των οργάνων λήψης αποφάσεων για θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης που επηρεάζουν τη ζωή τους .


Μέχρι το τέλος του 2017, η κυβέρνηση δεν δαπάνησε χρήματα για την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη νεολαία.


Παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Δίκτυο Νεολαίας στην Αλβανία, έχει υψώσει  τη φωνή του για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση συμφώνησε να διαθέσει μόνο το 0,01 του κρατικού προϋπολογισμού για τους νέους ανθρώπους που αποτελούν το 35% του πληθυσμού της Αλβανίας.


(Στοιχεία από jugunews.net)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr