Συνέδριο Δυτικών Βαλκανίων: Τρεις πρωθυπουργοί αγνόησαν το κάλεσμα του Έντι Ράμα



Αύγουστος 27, 2018. 19:45


«Ο Έντι Ράμα αδυνατεί να ηγηθεί των Βαλκανίων, τρεις πρωθυπουργοί αγνόησαν (μποϊκοτάρισαν- ‘bojkotojnë’, γράφει το κείμενο) την συνάντηση στο Δυρράχιο, όπου σε κυβερνητικό κτήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Σε αντίθεση με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα (στο Δυρράχιο και στη Σόφια),  ήταν αισθητή σήμερα η απουσία τριών Βαλκάνιων πρωθυπουργών, ένα γεγονός που καθιστά αδύναμο τον ηγετικό ρόλο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, όπως σημειώνεται.


Κατά τη συνεδρίαση δεν παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της πΓΔΜ, ενώ συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου. Την παρουσία του έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιόχανες Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή έχει σημειώσει πρόοδο, όσον αφορά τις φιλοδοξίες των κρατών για ένταξη. Επίσης, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,  ο πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα, η Ελληνίδα πρέσβειρα, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Στη συνάντηση αυτή ο Έντι Ράμα τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αν και πρόσφατα υπήρξαν ορισμένες κοινές κυβερνητικές συναντήσεις.


Ένα από τα προβλήματα αυτά, είναι η ιδέα του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη διόρθωση των συνόρων, για την οποία διόρθωση, προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι εξέφρασε την αντίθεσή του.


Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που δεν αφήνει κάποιο θέμα να περνά έτσι, σε αυτό επέλεξε τη σιωπή, συμφωνώντας με τον Χαν, ότι η περιοχή χρειάζεται σταθερότητα, χωρίς να διευκρινίζει με σαφήνεια τι είναι αυτή.


«Δεν θα δεχθούμε νέα μέλη, εάν δεν επιλυθούν πρώτα τα διμερή προβλήματα. Για εμάς η σταθερότητα στην περιοχή είναι σημαντική, κάθε συμφωνία δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής, που είναι ο τελικός στόχος», δήλωσε ο Χαν, έχοντας τη συγκατάθεση του Έντι Ράμα.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, είναι γνωστό ότι βρίσκεται πίσω από την ιδέα της προσαρμογής των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας,  με τις ευλογίες, φυσικά,  του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, σημειώνει το δημοσίευμα.




(boldnews.al, lajmifundit.al, gjirafa.com, standard.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr