Σερβική εφημερίδα: Η ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο… κινούμενη άμμος για την πΓΔΜ



Αύγουστος 12, 2018. 17:07


Η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια.



«Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.


Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο,  το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το  Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.


Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση  για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.


Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ,  που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι,  στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις  του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’.


Πολλοί ξεχνούν το γεγονός ότι οι δυνάμεις της KFOR βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα στο Μαυροβούνιο, σύντομα στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία και στην περίπτωση αυτή η ‘συνύπαρξη’ αυτή θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική από ό, τι κάποιος στην Πρίστινα ή στο Βελιγράδι θα μπορούσε να φαντασθεί, καταλήγει η ανάλυση της σερβικής εφημερίδας, υπονοώντας την περικύκλωση της Σερβίας από τη νατοϊκή συμμαχία.


(Στοιχεία από expres.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr