Η Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία



Αύγουστος 9, 2018. 21:26

Οι συζητήσεις στο Κοσσυφοπέδιο ανέβασαν το θερμόμετρο αυτές τις μέρες και τις εβδομάδες, ενώ οι φράσεις που ακούγονται συνεχώς είναι η ‘διαίρεση’, η ‘εδαφική ανταλλαγή’ ή ‘η διόρθωση των συνόρων’.



Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μιλά για παραμεθόριες διορθώσεις και ενοποίηση του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο, όλα αυτά ειρηνικά, ενώ ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, αναφέρει ότι τα σύνορα που καθορίστηκαν από τον πόλεμο και μόνο ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει.


Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, έχει τη δική της στάση με το LDK να λέει ότι θα ζητήσει ερμηνεία από το συνταγματικό δικαστήριο για αντιδημοκρατικές δηλώσεις, όπως αποκαλεί  τις αναφορές του Προέδρου.


Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λέει ανοιχτά ότι προτιμά το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου σε εθνικό επίπεδο.

«Υποστηρίζω τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς στην τοπική τηλεόραση n1, την Πέμπτη.


«Έχοντας μια επικράτεια που κανείς δεν ξέρει να χειρίζεται ή που πάντα χρησιμεύει ω πηγή πιθανής σύγκρουσης,  αυτή δεν είναι καλή. Προφανώς, το Βελιγράδι δεν θα ήθελε να χάσει τη βόρεια Μιτρόβιτσα που έχει σερβική πλειοψηφία, ενώ ο Θάτσι μιλά για την ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο της Κοιλάδας του Πρέσεβο που έχει αλβανική πλειοψηφία.


Οι ντόπιοι ηγέτες του Πρέσεβο διατύπωσαν με σαφήνεια την επιθυμία τους, αλλά ενώ μιλώντας για την ένωση, κρύβεται μια παγίδα.


Η Κοιλάδα του Πρέσεβο αποτελείται από τους δήμους του Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μέντβεντζα. Στον τελευταίο επικεφαλής είναι Σέρβος δήμαρχος και σε περίπτωση ανταλλαγής θα παραμείνει εκτός του Κοσσυφοπεδίου.


Σύμφωνα με το δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς, Σαίπ Καμπέρι, οι Σέρβοι έχουν κάνει εθνοκάθαρση στην Μέντβεντζα και ως εκ τούτου έχουν το προβάδισμα στο δήμο. Αλλά μια μερική λύση στην Κοιλάδα, λέει, θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική τραγωδία.


Σύμφωνα με τον Καμπέρι, η Μέντβεντζα είναι μέρος του αλβανικού κορμού και αναπόσπαστο μέρος της Κοιλάδας του Πρέσεβο.


(Στοιχεία από top-channel.tv)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr