Η ΕΕ προειδοποιεί το Μαυροβούνιο να τηρεί αυστηρά κριτήρια για υπηκοότητα σε επενδυτές



Αύγουστος 17, 2018. 20:42

Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κριτήρια, για τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για την ασφάλεια, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.


Στις 26 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε πρόγραμμα απόκτησης ιθαγένειας βάσει επιχειρησιακής συνεισφοράς και το σχέδιο θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου.


Το πρόγραμμα οικονομικής υπηκοότητας  της κυβέρνησης θα αρχίσει να υλοποιείται  σε τουλάχιστον 2.000 αιτούντες από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ,  και θα έχει ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τριών ετών.


Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν 250 χιλιάδες ευρώ σε ορισμένα αναπτυξιακά έργα  που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση σε υποανάπτυκτες περιοχές του Μαυροβουνίου ή 450 χιλιάδες ευρώ σε αναπτυγμένες περιοχές.


Η κυβέρνηση θα θέσει και έναν ειδικό φόρο κατ’ εκτίμηση,  ο οποίος θα διατεθεί στις υποανάπτυκτες περιοχές.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί σχέδιο πώλησης διαβατηρίων και οικονομικής υπηκοότητας, αλλά ένα σχέδιο που θα παρέχει οικονομική ανάπτυξη και θα επιταχύνει την εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων που απαιτούνται και  που αποτελούν μέρος της ατζέντας του Μαυροβουνίου.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παροχή  της υπηκοότητας σε επενδυτές στη χώρα, αποτελεί μια καλή περίπτωση αύξησης των εσόδων του κράτους.


(Στοιχεία από alfa.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr