Ρωσικό δημοσίευμα: Οι αλλαγές στις σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδας



Αύγουστος 8, 2018. 18:15

Όντας επί πολλά χρόνια ‘φυσικοί σύμμαχοι’ η Αθήνα και η Μόσχα, βιώνουν τώρα μια επιδείνωση των σχέσεων τους, λόγω της προσέγγισης της Ελλάδας στην πΓΔΜ, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Οι ελληνικές αρχές στις 11 Ιουλίου απέλασαν δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα άλλων δύο, κατηγορώντας τους για προσπάθεια σαμποτάζ της Συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, με την οποία επιλύθηκε μια διαμάχη που κράτησε 27 χρόνια, για τη χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’.


Ταχεία επιδείνωση των σχέσεων

Η σχέση επιδεινώθηκε γρήγορα μετά την απόφαση της Μόσχας να απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες που εργάζονταν στη Ρωσία και στη συνέχεια στις 18 Ιουλίου εξέδωσε κριτική προς την Αθήνα, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν στραφεί σε αντι-ρωσική ‘προβοκάτσια’ που δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.
Στη συνέχεια η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα που είχε προγραμματισθεί για το φθινόπωρο, αναβλήθηκε απ’ αόριστον.

Από την πλευρά της η ελληνική ηγεσία καταδίκασε τη Μόσχα για ασέβεια προς το μέρος της και απέρριψε «αβάσιμες κατηγορίες» ότι η Ελλάδα ενήργησε υπό πίεση από τρίτες χώρες, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Φυσικοί Σύμμαχοι

Μια τέτοια πορεία γεγονότων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, λένε οι ειδικοί. Στο εγγύς μέλλον θα επηρεασθεί η παραδοσιακή ελληνική πολιτική έναντι της Ρωσίας, μια τάση που γίνεται εμφανής με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

«Επί δεκαετίες, από τότε που η Αθήνα ήταν το προπύργιο της Δύσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα και η Ρωσία θεωρούνταν ‘φυσικοί σύμμαχοι’», λέει ο Νίκος Κωνσταντάρας δημοσιογράφος της ελληνικής εφημερίδας ‘Καθημερινή’ σε άρθρο που καταχωρήθηκε στις σελίδες του «New York Times».

Μέχρι πρόσφατα η Μόσχα δεν είχε κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημένη με την Ελλάδα, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κυριαρχεί στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι αντίθετο με την επιβολή των δυτικών κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης το 2015, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» συνεργάτης του, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυρώσεις των συμμάχων εναντίον της Μόσχας, ενώ ο πρέσβης της Μόσχας στην Αθήνα πρόσφατα είχε αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μοναδική κορύφωση στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.


Η δημοτικότητα του Πούτιν στην Ελλάδα

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απολαμβάνουν στην Ελλάδα ασυνήθιστη υψηλή δημοτικότητα σε σύγκριση με άλλες χώρες, αφού το 64% των Ελλήνων είναι υπέρ της Ρωσίας και περισσότερο από το 50% εγκρίνει τη διεθνή  δράση του προέδρου Πούτιν.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές γίνονται μάρτυρες μιας καμπής  στις σχέσεις τους. Πρώτον επειδή η Μόσχα ανησυχεί  για την σύγκλιση της Ελλάδας με τα Σκόπια, αφού μπορεί η πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία, σύμφωνα με το άρθρο.


 Τώρα δεν υπάρχει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων καταργεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για τη Μόσχα, η διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία», αποτελούσε την απόλυτη εγγύηση για το  ελληνικό βέτο, ενώ τώρα η επικύρωση της συμφωνίας, για την μετονομασία της ‘Μακεδονίας’, τορπιλίζει αυτή τη θέση και η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ωθείται στη Δύση.

Εάν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σερβία θα παραμείνει η μόνη χώρα που δεν θα είναι στο ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο σταθεροποιητικού περιφερειακού κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται να σταθεροποιείται και έχει καθοριστική θέση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να επιστρέψει τη χώρα του στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, η Τουρκία προκαλεί αυξανόμενο άγχος και γίνεται αντικειμενικός σύμμαχος της... Ρωσίας. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα προσπαθεί να μοιρασθεί τις ευρωπαϊκές θέσεις, λέει το δημοσίευμα.

(Στοιχεία από inosmi.ru, focus-news.net)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr