Αμερικανός ειδικός: Τα νέα σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρουν αστάθεια στα Σκόπια



Αύγουστος 8, 2018. 21:44

«Αν υπάρξει αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς  για την περιφερειακή τηλεόραση H1 του Βελιγραδίου.


«Η αλλαγή των συνόρων θα οδηγούσε σε αστάθεια στα Σκόπια καθώς και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γεωργία. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν μια καλή στάση απέναντι στο θέμα  της αλλαγής των συνόρων: οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ολότητα των κρατών και όχι την αλλαγή των συνόρων», είπε ο Σέρβερ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να είναι δημοκρατικά κράτη και μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ‘οι μειονοτικές κοινότητες να μην παραμείνουν εκεί που βρίσκονται- στα υπάρχοντα σύνορα.


Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον άλλαξε τη στάση της απέναντι στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης των ΗΠΑ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακούνε προσεκτικά τόσο το Βελιγράδι όσο και την Πρίστινα.


(Στοιχεία από expres.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr