«Σέρβος ή Αλβανός ο Σκεντέρμπεης;»- Ραδιοτηλεόραση Μαυροβουνίου



Αύγουστος 2, 2018. 14:46


Ποντγκόριτσα.
 
Η ανακοίνωση της τοποθέτησης  του αγάλματος του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (σερβικά Đerđu Kastriotu Skenderbegu) στο Ούλτσιν του Μαυροβουνίου άνοιξε το ζήτημα της καταγωγής του χριστιανού ήρωα των Αλβανών σε πολιτικούς κύκλους, αναφέρει η ραδιοτηλεόραση Μαυροβουνίου (RTCG).


Ενώ μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν Σέρβος, ενώ άλλοι ότι ήταν Αλβανός, ο ιστορικός Σέρμπο Ραστόντερ, λέει στην RTCG ότι ο Σκεντέρμπεης κατάφερε να συγχωνεύσει εκείνα τα στοιχεία που σπάνια συγχωνεύονται.


Η Λιλιάνα Τζουράσκοβιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) επαναλαμβάνει ότι ο Σκεντέρμπεης «Γεννήθηκε Σέρβος, με πατέρα τον Γιοβάν και μητέρα την Βοϊσλάβκα  από το διάσημο γένος Μπράνκοβιτς».


«Το πραγματικό του όνομα είναι  Γεώργιος Καστριώτης (Đurađ Kastriotić), ανέφερε  η Τζουράσκοβιτς, η οποία την ίδια στιγμή χαιρέτισε την ανέγερση του αγάλματος του Σκεντέρμπεη, το οποίο είπε ότι θα ‘εμπλουτίσει την άλλως μεγάλη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πόλης Ούλτσιν.


Ο επικεφαλής του δήμου Ούλτσιν, Λίρο Νρέκιτς, λέει ότι εκτιμά ότι το άγαλμα θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.


«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ήρωας τους, αλλά η ιστορία λέει κάτι το διαφορετικό», λέει ο Νρέκιτς.


Ο ιστορικός Σέρμπο Ράστοντερ  λέει ότι είναι σαφές πως βλέπει η επιστήμη τον Σκεντέρμπεη.

Προσθέτει όμως: 
 
«Αυτό που έχει σημασία, τώρα,  είναι ότι ο Σκεντέρμπεης είναι Αλβανός εθνικός ήρωας και ότι αποτελεί μέρος του εθνικού μύθου της Αλβανίας.
Αυτή η συνεχιζόμενη εικασία σχετικά με τα συστατικά του αίματός του και την προέλευσή του δεν έχει καμία σχέση  με αυτό που είναι ως κληρονομιά (των Αλβανών)», λέει ο Ράστοντερ.


Είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι όλοι υποστηρίζουν ειλικρινά την ανέγερση του μνημείου.

«Εάν πρόκειται για Σέρβο και συγχρόνως για Αλβανό με προέλευση από το Μαυροβούνιο, τότε είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τη σύνδεση της πολυμορφίας των πολιτισμών και της συμφιλίωσης στο Μαυροβούνιο», είπε ο Ράστοντερ.


Από την άλλη πλευρά, αμφισβητεί το ζήτημα της δημιουργίας μνημείου σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη Ούλτσιν.


«Μια αληθινή ιστορική προσωπικότητα, ευρωπαϊκής εμβέλειας,  του πρώτου μισού του δέκατου πέμπτου αιώνα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι ένα πρόσωπο που έχει κάποια άμεση σχέση με το Ούλτσιν.
Ο Σκεντέρμπεης αναφέρεται παντού ως επικεφαλής της Αλβανίας», ανέφερε ο Ράστοντερ.


(Στοιχεία από rtcg.me, b92.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr