Υπέξ Αλβανίας: Η μεταναστευτική κρίση και οι σχέσεις με την Ελλάδα



Αύγουστος 29, 2018. 17:30

Τίρανα.

Ο Αλβανός υπουργός με αρμοδιότητα την Ευρώπη και την Εξωτερική Πολιτική, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση(Tvsh) αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα ως προς τη μεταναστευτική κρίση, τις συζητήσεις που γίνονται με την Ελλάδα και την προοπτική του διαλόγου Κοσόβου – Σερβίας.

Η πολιτική της Αλβανίας στην μεταναστευτική κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφερόμενος στην  πρόσφατη αποδοχή 20 μεταναστών από την Ιταλία,  είπε τα εξής: 


Η Αλβανία δεν έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε να διαφωνήσουμε με τις πολιτικές ορισμένες χωρών της ΕΕ σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης ή της προσφυγικής κρίσης, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει μια σαφής στάση της Αλβανίας, εάν λάβουμε υπόψη την ιστορία του λαού μας και του έθνους μας.


Στις πιο δύσκολες μέρες μας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, βρέθηκε η ευγένεια του ιταλικού λαού, που με κάποιο τρόπο έσωσε την Αλβανία από την καταστροφή , δεχόμενη το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’90.


Έχουμε λοιπόν, μια σημαντική ιστορία με τη μετανάστευση και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ανθρώπινο στοιχείο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τέτοια θέματα. 


Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα


Αναφερόμενος στην ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και σε αυτές δεν πρέπει η αντιπολίτευση να μπει εμπόδιο.


‘Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης να συνεχίζει να εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται σε αυτή τη διαδικασία, τώρα έχει γίνει σαφές ότι αυτή η πορεία δεν είναι μια διαδικασία που συνάδουν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

 Είναι μία οδός που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ράμα αλλά και τα άλλα κόμματα. Πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την αλλαγή και τον συνεχή κοινωνικό εκσυγχρονισμό και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλλουν. Δεν είναι επιλογές αριστερές ή δεξιές, αλλά μεταρρυθμίσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου’.


Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ 


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, καθώς και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια  αποτελεί μια μοναδική περίπτωση που θα σφραγίσει τις σχέσεις της πΓΔΜ με την Ελλάδα και θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επεσήμανε πως οι Αλβανοί των Σκοπίων, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δίδεται στη γειτονική μας χώρα μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί με σύνεση», είπε χαρακτηριστικά.


Οι αλβανοελληνικές σχέσεις


‘Σε σχέση με την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει. Το φθινόπωρο, θα έχουμε μια επόμενη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα συνεχίσουμε το έργο, το οποίο έχει διακοπεί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.


Κοσσυφοπέδιο και Σερβία


«Όσον αφορά το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενθαρρύνεται αυτή διαδικασία, για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες αναγνωρίσεις από τα δύο κράτη, ώστε η αμοιβαιότητα να δημιουργήσει περισσότερη σταθερότητα και μια σαφέστερη προοπτική για ένταξη των μερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr