Σοβαρές διαφωνίες για θαλάσσια σύνορα με Ελλάδα από τον Αλβανό πρόεδρο



Αύγουστος 22, 2018. 18:07

Η διένεξη που υπάρχει μεταξύ του προέδρου Ιλίρ Μέτα και του υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εμβαθύνουν περαιτέρω, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί ελάχιστες πληροφορίες από την αλβανική και την ελληνική πλευρά σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αν και πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων ομάδων,  κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι  οι ειδικοί έχουν σφραγίσει τη συμφωνία και αυτή τη στιγμή διέκοψαν την αλληλογραφία μεταξύ τους, για να αρχίσουν ξανά τον Σεπτέμβριο.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλβανικές και ελληνικές αρχές, μετά τη λήξη της τρίτης συνάντησής των διαπραγματευτικών ομάδων, έχουν αναπτύξει σχέδια συμφωνιών και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους  για να επιτευχθεί, τελικά, η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων περιοχών.


Αλλά, αυτή η δράση της διαπραγματευτικής ομάδας, φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υποβολή του σχεδίου συμφωνίας έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ο πρόεδρος Μέτα ζήτησε από τον υπουργό Μπουσάτι να τον ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.


Η σύγκρουση Μέτα- Μπουσάτι αναμένεται να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο, αφού ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο να συνέλθει, πριν αποφασίσει για τη συμφωνία.


Σε αντίθεση, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία με την ελληνική πλευρά το συντομότερο δυνατόν, αν και ο Πρόεδρος έχει δείξει την αντίθεσή του στις πρωτοβουλίες της διαπραγματευτικής ομάδας.


Μετά την τρίτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, η ομάδα των Αλβανών διαπραγματευτών έχει υποβάλει σχέδιο συμφωνίας που καταρτίσθηκε από αυτούς για να μην εξετασθεί η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η ελληνική πλευρά κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.


Σύμφωνα με πληροφορίες της αλβανικής εφημερίδας,  το σχέδιο αυτό συμφωνίας καταρτίσθηκε με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Πριν από το σχέδιο συμφωνίας, η αλβανική διαπραγματευτική ομάδα επισκέφθηκε την περιοχή της ακτής μεταξύ Φτελιάς και ακρωτήρι Κεφάλι (σ.σ.» Ftelias e deri tek Kepi i Qefalit»), προκειμένου να καταρτίσουν μια καλύτερη συμφωνία.


Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ένας από τους 13 διαπραγματευτές δεν υπέγραψε τη συμφωνία, εκφράζοντας πολλές επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της πλειοψηφίας της διαπραγματευτικής ομάδας.


(Στοιχεία από sot.com.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr