Αλβανοί Σκοπίων: Η Συμφωνία με την Ελλάδα δεν βλάπτει τους Αλβανούς



Αύγουστος 28, 2018. 18:51

Παρά τις απαιτήσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUIπιστεύει ότι δεν χρειάζεται σύγκληση κοινής συνάντησης των αλβανικών κομμάτων πριν από το δημοψήφισμα.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι εκτιμά ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν βλάπτει την ταυτότητα των Αλβανών στην πΓΔΜ, αλλά αντίθετα, την ενισχύει, γράφει ο σλαβικός ιστότοπος «Μαγκαζίν».


Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος του DUI,  Αρτάν Γκρούμπι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ‘Άλσατ’, προέτρεψε όλα τα κόμματα των Αλβανών να επικεντρωθούν στην επιτυχία του δημοψηφίσματος  και όπως είπε «να θέσουν κατά μέρος την καθημερινή πολιτική».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη πιθανή συνάντηση μεταξύ των αλβανικών κομμάτων θα ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν θα αποτελούσε αφορμή  για αιτήματα και συνταγματικές αλλαγές ή αλλαγής της Συμφωνίας με την Ελλάδα.


«Αυτό το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, έχει ήδη καταναλωθεί, επειδή όλοι υποστηρίζουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 
Θα συναντηθούμε για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη, διότι αυτό είναι μια δέσμευση για τους Αλβανούς ψηφοφόρους και τους Αλβανούς πολίτες και δεν υπάρχει τίποτε ώστε να διασαλευθεί η επιθυμία των ψηφοφόρων Αλβανών για την υποστήριξη στο δημοψήφισμα. Όλοι μας θέλουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για αυτό δεν βλέπω περιθώριο για συνάντηση των πολιτικών σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Γκρούμπι.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε κοινή δήλωση των αλβανικών κομμάτων  που υπογράφηκε στα Σκόπια, αμέσως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές προβλέπει την επίτευξη πλήρους ισότητας στο πλαίσιο της συμφωνία της Οχρίδας, την υποστήριξη στην αμερόληπτη εργασία του Ειδικού Δικαστηρίου, την οικονομική ισότητα και άλλα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των Αλβανών τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.


Κοινές συνεδριάσεις των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών των Σκοπίων έχει σχεδιασθεί να γίνονται σύμφωνα με τον κανόνα της ‘εκ περιστροφής’,  για σημαντικές κρατικές αποφάσεις, αλλά,  όχι με έκκληση οποιαδήποτε κόμματος που συμμετέχει.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr