Χασίμ Θάτσι: Δεν θα επιτρέψουμε μια ‘Δημοκρατία Σέρπσκα’ στο Κοσσυφοπέδιο



Αύγουστος 15, 2018. 17:20

Πρίστινα.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ‘Danas’ τόνισε ότι «στόχος μου δεν είναι κάθε εθνική διαίρεση, ούτε μια δεύτερης  δημιουργίας ‘Δημοκρατίας Σέρπσκα’ στο έδαφός μας. Στόχος μου είναι  να καθορισθούν τα 400 χιλιόμετρα των συνόρων και αυτή η διαδικασία απαιτεί μια λύση που θα προσφέρει ειρήνη σήμερα και στο μέλλον».



Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου είπε:


«Το Κοσσυφοπέδιο είναι, ήδη, ο ηθικός και πολιτικός νικητής, διότι ο λαός μας είναι ελεύθερος. Ζει σε ένα ελεύθερο κράτος, αναγνωρισμένο από τα περισσότερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.


Για να προχωρήσουμε στην ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και στον ΟΗΕ πρέπει να κάνουμε διάλογο με τη Σερβία για περιφερειακή συνεργασία και να υπάρξει συμφιλίωση που είναι απαραίτητες  προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Δεν κάνω διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για λόγους νοσταλγίας. Δεν διακατέχομαι από ‘Γιουγκο-σταλγία’, όπως κάποιοι υποφέρουν. Ούτε μιλώ με το Βελιγράδι γιατί μου αρέσει να περνώ το χρόνο μου στους διαδρόμους των Βρυξελλών και να τρώμε κρύα σάντουιτς μέχρι αργά το βράδυ. Όχι. Μιλάω με τον Βούτσιτς και είμαι πρόθυμος να βρω μια λύση επειδή θέλω να δω το Κοσσυφοπέδιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ένταξη σε αυτέ τις δομές εάν δεν επιλύσουμε το ζήτημα των συνόρων των δύο πλευρών.


Πρέπει να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για τη χάραξη των συνόρων, για να μην αφήσουμε ανοικτά ζητήματα που θα ορισμένους ενδέχεται να γίνουν ανοικτά ζητήματα στο μέλλον.


Πρόθεσή μου δεν είναι για καμία εθνική διαίρεση, ούτε η δημιουργία μιας δεύτερης ‘Δημοκρατίας Σέρπσκα’ στο έδαφός μας. Θεός φυλάξοι! Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί ένα περίγραμμα των περίπου 400 χιλιομέτρων και σε αυτή τη διαδικασία απαιτούνται δημιουργικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον  της ειρήνης».



Οι Αλβανοί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο


Ο Θάτσι απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει μέριμνα για τους Αλβανούς που ζουν στη νότια Σερβία- στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, είπε χαρακτηριστικά:


Ο λαός της Κοιλάδας του Πρέσεβο, των τριών αυτών δήμων, που το 1992 εξέφρασε τις πολιτικές του προθέσεις, είναι σαφές ότι σε οποιαδήποτε διόρθωση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών θα δείξουμε ενδιαφέρον για αυτόν.


Πιστεύω ότι αν υπάρχει βούληση από την ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία θα βρούμε μια λύση, θα βρούμε έναν τρόπο για να υπάρξει μέριμνα σε αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές ώστε να αισθάνονται  άνετα και ασφαλείς τόσο οικονομικά τόσο και πολιτικά.


Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και οι Αλβανοί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο ανησυχούν ως επί το πλείστον για την απασχόληση και την οικονομία. Ποιος θα επενδύσει στις χώρες μας ώστε να αποτρέψουμε την μετανάστευση των νέων μας όταν υπάρχουν διακρίσεις και φοβούνται κάθε στιγμή για ξέσπασμα μιας σύγκρουσης;



Ο Χασίμ Θάτσι συμπλήρωσε ότι τίθεται εναντίον ενός Status quo  γιατί μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα και αυτό επιδιώκουν «οι εγκληματίες, οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές ‘τρίτοι’ που βρίσκονται έξω από την περιοχή μας και προσπαθούν να συνεχίσουν τις «επιχειρήσεις» τους  υπονομεύοντας την πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Εξήρε τη συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι το κλείσιμο όλων ανοικτών ζητημάτων θα ωφελήσει το Κοσσυφοπέδιο.


(Στοιχεία από ata.gov.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr