Βούλγαρος ιστορικός: Τι σημαίνει για τη Βουλγαρία το δημοψήφισμα στα Σκόπια



Αύγουστος 20, 2018. 21:21

Ο Βούλγαρος ιστορικός, Στέφαν Ιβανόφ, εκτιμά ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει δοκιμασία για τα Σκόπια, εάν, δηλαδή,  ηττηθούν οι  σκιές του παρελθόντος, και σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία έχει τελικό συμφέρον στην επιτυχία του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου  για τη συμφωνία Ζάεφ- Τσίπρα.


«Θα είναι μια δοκιμασία, σε ποια κατεύθυνση θέλει να συνεχίσει η πΓΔΜ- είτε θα παραμείνει με τις σκιές του παρελθόντος είτε θα έρθει πιο κοντά στην ΕΕ και θα ξεπεράσει τα ψέματα που γράφουν τα ‘μακεδονικά’ σχολικά βιβλία», δήλωσε ο Ιβανόφ στην εκπομπή ‘στον αέρα’ της βουλγαρικής τηλεόρασης.


«Το μεγάλο ερώτημα είναι  εάν θα επιστρέψουν στην ψευδή ρωσο-σερβική ιστορία ότι η πΓΔΜ είναι κάτι διαφορετικό. Όπως είναι γνωστό τα συμφέροντα στη Βαλκανική Χερσόνησο διέρχονται από τη Σερβία.  Η Σερβία είναι ο συντάκτης της «μακεδονικής ιδέας», πρόσθεσε ο ιστορικός.


«Προς το παρόν, η επιλογή  είναι μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Οι  (Σλάβο)μακεδόνες μπορεί να θέλουν να είναι διαφορετικοί ή επιστρέψουν και να στραφούν στη Βουλγαρία», είπε υπενθυμίζοντας ότι  οι Βούλγαροι στα Σκόπια είναι ενωμένοι και υποστηρίζουν το δημοψήφισμα».


(Στοιχεία από expres.mk)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr