Οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν την Αλβανία να αποκτήσει πολεμική αεροπορία




Αύγουστος 8, 2018. 23:09


Το ΝΑΤΟ αυξάνει την επιρροή του στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς προετοιμάζεται να δημιουργήσει την πρώτη αεροπορική βάση του στην περιοχή και κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία, γράφει τη βρετανική ‘Express’.


Στις 4 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να κατασκευάσει την πρώτη βάση στα Δυτικά Βαλκάνια, στην πόλη Κουσόβα, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος.


Ο πρωθυπουργός προέβη σε μια σημαντική  δήλωση. Ο Ράμα είπε χαρακτηριστικά ότι «οι αξιωματούχοι (μας) συζητούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής ικανότητας της Αλβανίας».


Η απόκτηση πολεμικής αεροπορίας από την Αλβανία βρίσκεται στο άμεσο σχεδιασμό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.


Η Αλβανία αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ από το 2009 και εξακολουθεί να αντικαθιστά το παρωχημένο οπλοστάσιο της, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Στόχος και η ενίσχυση του Κοσσυφοπεδίου από τις ΗΠΑ


Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ.


Η αεροπορική βάση στην Κουσόβα θα χρησιμοποιηθεί για υλικοτεχνική υποστήριξη, περιπολίες αλλά και για εκπαίδευση.


Η νατοϊκή βάση θα χρησιμοποιείται, επίσης, για εκπαίδευση των αλβανικών δυνάμεων.

Η αναπληρώτρια  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοττεμοέλε, είπε ότι «η Συμμαχία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών ενόπλων δυνάμεων».



(Στοιχεία από ata.gov.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr