Βουλγαρικό VMRO σε Ερντογάν: Μιλάς για τη νίκη στο Μαντζικέρτ και ξεχνάς την ήττα της Αδριανούπολης!



Αύγουστος 28, 2018. 21:19

«Εξαιρετικά προκλητικός για άλλη μια φορά ο Ερντογάν σε αναφορά του για το οθωμανικό παρελθόν. Με τις δηλώσεις της σημερινής τουρκικής εξουσίας, συχνά θίγει καταστάσεις τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Βουλγαρία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πατριώτες από το VMRO-Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα, ως αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.


«Η ύπαρξή μας οφείλεται στη νίκη του Αλπ Αρσλάν στο Μαντζικέρτ το 1071. Αυτός άνοιξε το δρόμο μας προς τη μέση Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαντζικέρτ σημαίνει για μένα τη Μέκκα, τη Μεντίνα, την Προύσα, την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη και το σύνολο των Βαλκανίων».


Αυτό δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στη γνωστή μάχη του Μαντζικέρτ (σήμερα ονομάζεται στα τουρκικά Malazgirt) στην οποία οι Σελτζούκοι νίκησαν τις βυζαντινές δυνάμεις. 


Η μάχη σηματοδότησε την έναρξη της τελικής πτώσης του Βυζαντίου και αποτελεί βασικό στοιχείο για την άνοδο τους, που αργότερα θα μετατρέπονταν σε Οθωμανική Αυτοκρατορία, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


«Να θυμόσαστε ότι η Ανατολία είναι σαν ένα φράγμα», θύμισε ο Ερντογάν και συνέχισε: εάν το φράγμα αυτό καταρρεύσει  δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην  πέτρα ούτε στη Μέση Ανατολή, ούτε στην Κεντρική Ασία και στα Βαλκάνια».


Πριν από λίγο καιρό- συνεχίζει το δημοσίευμα-  ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το Κάρντζαλι, τα Σκόπια, η Κομοτηνή και Ξάνθη αποτελούν, όπως το περιέγραψε, ως πνευματικά όρια της Τουρκίας.


Ωστόσο, οι τέσσερις πόλεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με τη βουλγαρική πολιτιστική κληρονομιά (!!) και η θλιβερή ιστορική ειρωνεία είναι ότι η περιοχή της λίμνης Βαν, γύρω από την οποία πραγματοποιήθηκε η περίφημη μάχη, είναι μέρος της αρμενικής κληρονομιάς.


Παρόλα αυτά, η Βουλγαρία δεν μιλάει ποτέ με αυτόν τον τρόπο, αλλά δείχνει τον πιο πειστικό: τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντί να ισχυρίζεται, να υπενθυμίζει, να λαμβάνει νοήματα από παιχνίδια των λέξεων και των προκλήσεων.


Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν τολμά να μιλήσει για το πραγματικό τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνει πως δεν θυμάται τη νίκη της Αδριανούπολης στις 13 Μαρτίου του 1913.


Τότε, με τον ηγετικό ρόλο της Βουλγαρίας, τα Βαλκάνια στέκονταν μαζί ενάντια στην σάπια αυτοκρατορία και έδειξαν την ενότητα στο όνομα του πολιτισμένου μέλλοντος, της προόδου και της ελευθερίας τους. Και σήμερα είναι ο σωστός τρόπος για τα Βαλκάνια.


Αργότερα, του τουρκικό κράτος του Ατατούρκ, πήρε αυτή τη διαδρομή- την οποία τώρα ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει.


Μόνο οι απλοί Τούρκοι, με τους οποίους εμείς οι Βούλγαροι, είμαστε φίλοι, μπορούν να υποφέρουν από αυτήν την αναθεώρηση.


Αργότερα, το τουρκικό κράτος Ατατούρκ πήρε επίσης αυτή τη διαδρομή - την οποία τώρα ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει. Μόνο οι απλοί Τούρκοι, με τους οποίους εμείς οι Βούλγαροι, είμαστε φίλοι, μπορούν να υποφέρουν από αυτή την αναθεώρηση.


Πατριώτες από το VMRO-Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα -(Патриотите от ВМРО – Българско национално движение)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr