9η Σεπτεμβρίου:Η πιο αμφιλεγόμενη ημερομηνία στη νέα ιστορία της Βουλγαρίας

Υποδοχή του Κόκκινου Στρατού στη Σόφια


Σεπτέμβριος 9, 2018. 21:47


Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, η 9η Σεπτεμβρίου είναι η πιο αμφιλεγόμενη ημερομηνία στη νέα ιστορία της Βουλγαρίας, η οποία συνεχίζει να διχάζει τη βουλγαρική κοινωνία.


Για πολλούς, η ημερομηνία αυτή σχετίζεται με τη ριζική αλλαγή- την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης σοσιαλιστικής κοινωνίας- την Κομμουνιστική.


Για άλλους, η 9η Σεπτεμβρίου είναι μια μαύρη ημερομηνία ενός αιματηρού πραξικοπήματος που οδήγησε στην εκκαθάριση της δημοκρατίας και της ατομικής ιδιοκτησίας και μαύρισε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Βουλγάρων.

Τι συνέβη

Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Σεπτεμβρίου 1944 ανατράπηκε η κυβέρνηση του Κωνσταντίν 


Μουράβιεφ και ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση του «Πατρίδα Μέτωπο» με επικεφαλής τον Κίμωνα Γκεοργκίεφ. Αυτό συνέβη τη στιγμή που τα τμήματα του Τρίτου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού διέσχιζαν τον ποταμό Δούναβη και καταλάμβαναν τη Βουλγαρία.


Νωρίτερα, στις 5 Σεπτεμβρίου 1944, η ΕΣΣΔ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σόφια και κήρυξε τον πόλεμο.

 Αυτό συνέβη παρά την κήρυξη της ουδετερότητας της κυβέρνησης Μουράβιεφ, 10 ημέρες νωρίτερα.


Τα κίνητρα και τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου


Το κίνητρο της Μόσχας ήταν ότι η Βουλγαρία εξακολουθούσε να αποτελεί μέρος του ναζιστικού στρατοπέδου και να ενεργεί υπέρ του Βερολίνου. Αλλά στις 8 Σεπτεμβρίου η Σόφια σταμάτησε να είναι ουδέτερη και δήλωσε πόλεμο  στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τον σοβιετικό στρατό κατοχής.


Αρχικά τα σοβιετικά στρατεύματα χαιρετίστηκαν με λουλούδια και χαρά από τον βουλγαρικό πληθυσμό. 

Οι απλοί άνθρωποι έλπιζαν ότι η Ρωσία θα θέσει τέρμα στην πολιτική αστάθεια στη Σόφια και θα θέσει σε ειρήνη τη χώρα. Κανένα από αυτά τα δύο πράγματα δεν συνέβησαν.


Οι δυνάμεις κατοχής, είχαν σαφείς διαταγές να ενεργούν ώστε να μπορούν να συντρίβουν κάθε αντίσταση στον τοπικό πληθυσμό και να βοηθούν στην επιβολή της σοσιαλιστικής τάξης στη Βουλγαρία.


Στις αρχές του 1945, ο Σοβιετικό ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, έγραψε στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Τίτο: 

«Αυτός ο πόλεμος είναι σε αντίθεση με εκείνους του παρελθόντος, όποιος καταλαμβάνει μια περιοχή εισάγει το δικό του κοινωνικό σύστημα και το κρατά όσο αντέχει ο στρατός του».


Οι συνέπειες της 9ης Σεπτεμβρίου

 Τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου ακολουθήθηκαν από ένα κύμα βίας. Αυτές οι σφαγές συνεχίζονταν για αρκετούς μήνες και σταδιακά τίθενται υπό έλεγχο από τις αρχές με τη δημιουργία του λεγόμενου «Λαϊκού Δικαστηρίου» στο τέλος του 1944.


Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι μεταξύ 20.000 και 200.000. Καταδικάσθηκαν σε θάνατο από το «Λαϊκό Δικαστήριο» 2730 άτομα- υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, τραπεζίτες, δήμαρχοι, ιερείς, γαιοκτήμονες, δάσκαλοι.



Γιατί η 9η Σεπτεμβρίου είναι σημαντική


Τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου του 1944 δεν έχουν λάβει τον ομόφωνη εκτίμηση των ιστορικών.
Στην ιστοριογραφία μέχρι το 1971, υποστηρίζονταν για λόγους προπαγάνδας ότι αυτή είναι μια «λαϊκή εξέγερση» και όχι μια σοβιετική κατοχή.


Έκτοτε, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του 1989, τα γεγονότα της εποχής εκείνης έλαβαν τον ορισμό «σοσιαλιστική επανάσταση».


Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989,  αυτό που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».


«Στις 9 Σεπτεμβρίου αποτίω φόρο τιμής σε όλους εκείνους που τόλμησαν να σταθούν ενάντια στο φασισμό», έγραψε σήμερα η ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνηλία Νίνοβα.
Το συμβούλιο του κόμματος διοργάνωσε εορτασμό της αμφισβητούμενης ημερομηνίας. Μέλη του κοινοβουλίου και δημοτικοί σύμβουλοι από την αριστερά, κατέθεσαν λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού.


Την ίδια στιγμή, πολίτες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς της  9ης Σεπτεμβρίου 1944, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο για θύματα του Κομμουνισμού.


vesti.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr