Νέες εξελίξεις στην ένταξη αλβανικών δήμων της Σερβίας στο ΚοσσυφοπέδιοΣεπτέμβριος 10, 2018. 19:41

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για ακόμη μια φορά έδωσε τη στήριξή του, ώστε να εκφράσει η Κοιλάδα (με τους δήμους Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς) τη θέλησή της στην ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, υποστήριξη τη συμμετοχή εκπροσώπων αυτών των δήμων στην αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία.


Σύμφωνα με τον Θάτσι, η  ένταξη αυτών των τριών δήμων στην επικράτεια της Σερβίας, ήταν μια ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί.


Τις παρατηρήσεις αυτές ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους εκπροσώπους των τριών δήμων της νότιας Σερβίας.


Όπως είπε, στο διάλογο και τη συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία, θα συμπεριληφθεί  το θέμα των τριών δήμων και η προθυμία των πολιτών της Κοιλάδας να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.


Ο Θάτσι κάλεσε τη Συνέλευση, τους πολιτικούς αρχηγούς του Κοσσυφοπεδίου και όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν την ένταξη των τριών δήμων στο Κόσοβο.


«Χρειαζόμαστε ενότητα στο Κοσσυφοπέδιο, οι εκπρόσωποι του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς, έχουν προτείνει ένα ψήφισμα το οποίο τώρα θα υποβληθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στα πολιτικά κόμματα», είπε ο Θάτσι.


Ο Δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπερίμ Αρίφι, δήλωσε ότι το ψήφισμα θα παραδοθεί σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο, από τον πρόεδρο μέχρι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.


Το κύριο αίτημα, όπως είπε, είναι η Συνέλευση να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα, να το υιοθετήσει και να συναινέσει στην ένωση του Πρέσεβο, της Μέντβετζας και του Μπουγιάνοβατς στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη την εκπεφρασμένη βούληση του τοπικού πληθυσμού στο δημοψήφισμα του 1992.


Η συμπερίληψη της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη διαπραγματευτική ομάδα στο τελικό στάδιο του διαλόγου με τη Σερβία, σύμφωνα με τον Αρίφι, αποτελεί θεμιτή απαίτηση.


Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή αυτή θα δημιουργήσει μια ισορροπία στο διάλογο, γιατί στο πλαίσιο της σερβικής αντιπροσωπείας συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.


Για άλλη μια φορά, ο  πρόεδρος Θάτσι, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη προσαρμογή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την προσθήκη αυτών των τριών δήμων είναι ένα θέμα που θα παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς το αποτέλεσμα, ότι, δηλαδή, η Κοιλάδα θα ενταχθεί στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.


Κατέληξε, λέγοντας ότι ο συμβιβασμός που μπορεί να γίνει με τη Σερβία, είναι η ανταλλαγή του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου με τους τρεις αυτούς δήμους της νότιας Σερβίας.Balkan Web


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr