Αλβανία: Έλληνες της μειονότητας μιλάνε για εθνοκάθαρση στη Γιάλα- γκρεμίζουν ιδιοκτησίες



Σεπτέμβριος 18, 2018. 20:18


Πολλά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τα οποία μιλούν γι αυθαιρεσίες της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και για εθνοκάθαρση των Ελλήνων σε περιοχές όπου έχουν οικοδομήσει οικίες ή καταστήματα με το πρόσχημα ότι αυτά χτίστηκαν σε ‘κρατική γη’.



«Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις των κατοίκων με την αλβανική αστυνομία άρχισαν όταν η κρατική υπηρεσία Εθνική Επιθεώρηση Εδαφικής Άμυνας (IKMT) πήγε στην Γιάλα για την κατεδάφιση εννέα κτισμάτων  που είχαν χαρακτηρισθεί ως παράνομα χτισμένα σε ιδιοκτησία του στρατού» σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.





Όταν έφθασαν οι μπουλντόζες που συνοδεύονταν από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις συνάντησαν την αντίσταση των κατοίκων.


Η αλβανική Υπηρεσία ανέφερε ότι τα κτίσματα είναι δομημένα σε ιδιοκτησίες που ανήκουν στον αλβανικό στρατό και πρέπει να κατεδαφισθούν.


Οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν οι μπουλντόζες άρχισαν να κατεδαφίζουν το πρώτο διώροφο κτήριο, οπότε έγινε επέμβαση της αλβανικής αστυνομίας.






Οι κάτοικοι προσκόμισαν έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν ότι τα ακίνητα είναι νόμιμες ιδιοκτησίες τους αλλά δεν εισακούσθηκαν. Το αλβανικό κράτος είχε λάβει απόφαση να κατεδαφίσει τα κτίσματα στη Γιάλα.


Για την υποστήριξη των κατοίκων έφθασαν στην περιοχή βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, η Νάντα Μεσοράπαη και ο Αγκρόν Σεχάι, μάλιστα ο Σεχάι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της IKMT, όπως σημειώνεται.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτοικος της περιοχής ζήτησε βοήθεια από την Αμερικανική Πρεσβεία, από τον ΟΑΣΕ «δεν ξέρουμε από πού πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια, όχι βέβαια από αυτό το κράτος που μας τιμωρεί και μας φυλακίζει. Η αστυνομία μάζεψε όσους διαμαρτύρονταν και τους έβαλε σε ένα φορτηγό. Να μας βοηθήσει ο Πρέσβης! Θέλουν να πάρουν την περιουσία μας και να μας φυλακίσουν, αυτός ο Έντι Ράμα!»


Το δημοσίευμα της ‘Ora News’ σημειώνει:  Πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ των κατοίκων της Γιάλα και του υπουργείου  Άμυνας, για την ιδιοκτησία της γης, όπου και οι δύο πλευρές λένε ότι διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα.


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που κάλυψες τα γεγονότα η IKMT έχει, ήδη, κατεδαφίσει ένα διώροφο κτήριο και θα ακολουθήσουν και τα επόμενα με συνοπτικές διαδικασίες.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr