Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Έθνη: Γίνονται ξένες παρεμβάσεις στο δημοψήφισμα στα Σκόπια



Σεπτέμβριος 30, 2018. 18:23

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας σε αυτό που αποκάλεσε «Νέα Γραμμή Αντιπαράθεσης στην Ευρώπη», τα Βαλκάνια.



Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ,  αναφέρθηκε αμέσως στα Βαλκάνια, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.


«Μας ενοχλεί η επιθυμία να ανοιχθεί μια νέα γραμμή αντιπαράθεσης  στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια. Οι χώρες της περιοχής επιμένουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνοντας την απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες προωθούν με προσωπικές επισκέψεις,  την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Λαβρόφ.


«Στο Κοσσυφοπέδιο, η στρατιωτική παρουσία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετατράπηκε σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε η στρατιωτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Μεταξύ της Πρίστινα και Βελιγραδίου παρεμβαίνει η ΕΕ», είπε τονίζοντας τις παρεμβάσεις.


Ο Λαβρόφ κάλεσε τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας».


Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ανοικτά στα Σκόπια, αλλά στη συνέντευξη Τύπου  που έδωσε είπε χαρακτηριστικά: 


«Δείτε τι γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, έρχονται προσωπικά και λένε στο λαό ότι υπάρχει μία λύση για τη χώρα, να επιλέξετε την αλλαγή του ονόματος και να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ίδιο ζητήθηκε και από τους Αμερικανούς  ηγέτες. Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Ματίς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μετέβη για το σκοπό αυτό στα Σκόπια. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε αρχές του μήνα ότι τα Βαλκάνια είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, που είμαστε, δεν υπάρχει χώρος για άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.


Gazeta Tema


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr