Βαλκάνια: Δημοσκοπήσεις σε Αλβανία και Σερβία- αμοιβαία τα αρνητικά αισθήματα των δύο λαών



Σεπτέμβριος 26, 2018. 20:45

Τα δύο κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Αλβανίας και Σερβίας, ATA και Tanjug, αντίστοιχα, διενήργησαν δημοσκοπήσεις από κοινού, με την εταιρεία δημοσκοπήσεων  Φάκτορ Πλας, με το ερώτημα «Σέρβοι και Αλβανοί- ποιο είναι το επόμενο βήμα;»



Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον μήνα Αύγουστο σε δείγμα 1.000 ατόμων στη Σερβία και 1.000 ατόμων στην Αλβανία.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σέρβων κατά τα δύο τρίτα έχει αρνητική στάση έναντι των Αλβανών και από την άλλη,  τα δύο τρίτα των Αλβανών έχει αρνητική στάση έναντι των Σέρβων. Αμοιβαία τα αισθήματα.

Η έρευνα έδειξε ότι  η πλειοψηφία των Σέρβων και των Αλβανών δεν έχει  καμία επαφή μεταξύ τους- δεν γνωρίζουν προσωπικά κανέναν από το άλλο μέρος. 

Οι Σέρβοι σε ποσοστό 64 τοις εκατό δήλωσαν ότι ‘δεν πάνε’ τους Αλβανούς και το 59 τοις εκατό των Αλβανών ‘δεν πάνε’ τους Σέρβους.


Οι πολίτες της Σερβία περισσότερο σέβονται τους Έλληνες κατά 43 τοις εκατό, ενώ για τους Αλβανούς και τους Ιταλούς το ποσοστό είναι μόλις 1 %.


Οι Σέρβοι βλέπουν θετικά τους Μαυροβούνιους σε ποσοστό  20% και τους Σκοπιανούς κατά 18%.
Οι Αλβανοί βλέπουν θετικά τους Έλληνες με 22 % και τους Μαυροβούνιους με 16%.



Τόσο οι Σέρβοι, όσο και οι Αλβανοί περιγράφουν τους άλλους ως έναν επιθετικό λαό.


Το 92% των Σέρβων δεν θέλει με τίποτε Αλβανίδα γυναίκα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Αλβανούς είναι 85% για τις Σέρβες.


Επίσης, το 82 % των Αλβανών πιστεύει ότι η Σερβία, πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ενώ μόνο το 4% των Σέρβων έχει αυτήν την άποψη.


‘Novamakedonija’


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/