Η αλβανική διασπορά υποστηρίζει το δημοψήφισμα στα Σκόπια



Σεπτέμβριος 2, 2018. 21:52

Η αλβανική διασπορά απαιτεί την επίλυση του αλβανικού ζητήματος ως προϋπόθεση για τη στήριξη στις 30 Σεπτεμβρίου του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος.



Οι επικεφαλής των αλβανικών Ενώσεων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  που είναι είναι μόνιμος στόχος του αλβανικού λαού.


 Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς,  η ένταξη πρέπει να γίνει με ίσα δικαιώματα Αλβανών και ‘Μακεδόνων’, ως των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών κοινοτήτων στη ‘Μακεδονία’.


Ο Μαχμούτ Ισκαντέρ, από την Αλβανο-Αμερικανική Ένωση, δήλωσε στο Ράντιο Εβρόπα ε Λίρε (Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη) ότι η συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, ενισχύει τη μακεδονική ταυτότητα, αλλά τόνισε ότι οι  Αλβανοί, που ομιλούν την αλβανική γλώσσα είναι το 20 τοις εκατό του πληθυσμού, ωστόσο κομιστές της κυριαρχίας δεν είναι οι Αλβανοί, ενώ στα προσωπικά έγγραφα οι Αλβανοί θα αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’.


«Κανείς δεν είναι ενάντια στο δημοψήφισμα, αλλά πρέπει το αλβανικό δίκαιο να αναγνωρισθεί πριν ο λαός βγει να ψηφίσει.
 Πιστεύω ότι το ‘μακεδονικό’ κράτος θα ωφελήσει την εθνική ταυτότητα και θα παρουσιάζεται όλοι ως 'Μακεδόνες' δηλαδή  ως ενιαίος 'μακεδονικός' λαός.


Δεν θα λέμε πλέον ο 'μακεδονικός' λαός και ο αλβανικός λαός που είναι  οι δύο μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες, αλλά μόνο Μακεδόνες, ενταγμένοι στο μακεδονικό κρατικό σύστημα…


Ο Ισκαντέρ πιστεύει ότι η ενιαία ταυτότητα του «Μακεδόνα» σε κάθε άτομο οποιασδήποτε εθνότητας στη χώρα, θα επεκτείνει  σε όλους τις δυνατότητες  και τις ευκαιρίες στο ενιαίο κράτος. 

Με αυτή την έννοια θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των Αλβανών μέσα στο ‘μακεδονικό’ κράτος.


zhurnal.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr