«Γιατί η Σερβία είναι αντίθετη στη συμφωνία Σκοπίων - Ελλάδας;»



Σεπτέμβριος 26, 2018. 21:20

Ο Αλεξάνταρ Ποπόφ, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Νόβι Σαντ, δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία «είναι αντίθετη στην κοινή λογική» όταν αναφέρεται στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ -για την αλλαγή του ονόματος της χώρας,  όπως αναφέρει το κανάλι ‘ένα’ των Σκοπίων.


«Είναι ένα σύνολο πραγμάτων που δένονται μεταξύ τους, η Σερβία ως γειτονική χώρα για το συμφέρον της πρέπει να έχει σταθερές σχέσεις στην περιοχή. Είναι βέβαιο, ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Ας θυμηθούμε μόνο ότι πριν από ενάμισι χρόνο η ‘Μακεδονία’ ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. 

Η συμπεριφορά της Σερβίας είναι αντίθετη στην κοινή λογική, επειδή η Σερβία θα πρέπει να  χαίρει της ομαλοποίησης των σχέσεων στην περιοχή», είπε ο Ποπόφ.


Ο ίδιος θα τονίσει «Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Σερβία δεν συγχαίρει τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ για το όνομα του κράτους.

 Εκείνη την εποχή είχαμε την υπόθεση της ανεξήγητης απόσυρσης ολόκληρου του προσωπικού της Σερβικής Πρεσβείας από τα Σκόπια», είπε ο Ποπόφ συνδέοντας τα δύο γεγονότα.


Πρόσθεσε ότι η Σερβία είχε εκφράσει επίσημα τις «κακές προθέσεις» της όταν ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ ανήλθε στην εξουσία, λόγω του ότι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) είχε πολύ καλές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε τότε  το VMRO-DPMNE.


Ο Ποπόφ επεσήμανε ότι ο διορισμός του πρώην επικεφαλής της Σερβικής Μυστικής Υπηρεσίας, Ράντε Μπουλατόβιτς, ως νέου πρεσβευτή στα Σκόπια, δεν είναι ένα μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Εκτίμησε, ακόμη, ότι είναι προφανές ότι συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έχει «σκιάσει» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/