Οι Σέρβοι δεν ξεχνούν την προσφορά των Κερκυραίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο



Σεπτέμβριος 27, 2018. 16:20


Με την ευκαιρία  της επετείου των εκατό ετών από το Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, βετεράνοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Κόκκινου Αστέρα» με το σύνθημα «Στα βήματα των προγόνων μας» θα αγωνισθούν την Πέμπτη με τους συναδέλφους τους βετεράνους του ποδοσφαιρικού συλλόγου ‘Κέρκυρα’ στην Κέρκυρα.



Εμπνευσμένοι από αγαθή διάθεση, ο Αστέρας με τον επικεφαλής Ντιμίτρι Στίκιτς της πρωτοβουλίας «Στα  Βήματα (ίχνη) των προγόνων μας» και τους συναδέλφους του από τον Σερβικό Πατριαρχείο, κατέληξαν στην ιδέα ότι οι βετεράνοι του ‘Αστέρα’, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από το Μέτωπο της Θεσσαλονίκης,  να παίξουν ένα σημαδιακό φιλικό αγώνα με ένα προσφιλές έθνος ,  και συγκεκριμένα με τον 'ΑΟΚ Κέρκυρα’ στο νησί της  Κέρκυρας.


«Καμία σερβική Ομάδα με αυτήν τη μορφή δεν έπαιξε ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή χάντμπολ. Ο Αστέρας, έτσι, αναχώρησε για την Κέρκυρα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο αυτή τη μεγάλη ημερομηνία, το Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που έγραψε ιστορία  και, δυστυχώς,  σκεπάστηκε τα τελευταία χρόνια από  την ιστορική λήθη.


Είναι μια πρωτοβουλία, που δεν θα αφήσουμε να λησμονηθούν αυτά τα μεγάλα γεγονόταπου φέτος φέρουν την ονομασία «Στα ίχνη των προγόνων μας». 

Με τη συμμετοχή των νέων και των παλαιοτέρων σε αυτή  την πρωτοβουλία κατορθώνουμε να δώσουμε ζωή στο μεγάλο αυτό θέμα», τονίζει ο Στίκιτς. 


Στην ερυθρόλευκη ομάδα που θα παίξουν στο φιλικό παιχνίδι με τη Κέρκυρα, θα είναι όλοι οι θρύλοι του συλλόγου:  Ντράκαν Ντζάις, Βλαντίμιρ Πέτροβιτς, Μίλος  Σέτιτς , Γιόβεν Κούλε Ασκιμόβιτς, Στάνισλαβ Καράσι.


Μεταξύ αυτών θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σερβικού και γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου, ο Ντουσάν Ντούλε Σάβιτς.


Αυτός έχει έναν ακόμη λόγο να πάει να παίξει στην Κέρκυρα, σηματοδοτώντας  την σημαντική επέτειο  στη σερβική ιστορία. Ο παππούς του Ίλια Σάβιτς  είχε πληγωθεί στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης και διέσχισε όλη την Αλβανία για να σωθεί τελικά στο νησί της Κέρκυρας από τους Έλληνες. «Με τη βοήθεια του θεού επέζησε, αλλιώς εγώ δεν θα υπήρχα», είπε χαρακτηριστικά.


Ο ίδιος θα συμπληρώσει:  «Διδαχθήκαμε μια ψεύτικη ιστορία  της Γιουγκοσλαβίας και όχι την πραγματική ιστορία της Σερβίας και του σερβικού λαού. Πολλά στοιχεία από την περίοδο αυτή, ειδικά με τους Έλληνες, δεν ήταν διαθέσιμα σε εμάς».


Άρχισα να έχω μια σφαιρική γνώση, όταν πήγα στη Γαλλία και άρχισα εκεί να αγοράζω παλιά βιβλία και περιοδικά εκείνης της εποχής.

Τότε,  μόνο, συνειδητοποίησα ποια ήταν η θέση της Σερβίας, και τι είδους ηρωική γενιά είχε», είπε ο θρύλος του ποδοσφαίρου στο Σπούτνικ.


‘Sputnik Србиjа’


https://www.echedoros-a.gr/2016/04/blog-post_767.html



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/