Κοσοβάροι επιδιώκουν να πάρουν αλβανική ιθαγένεια



Σεπτέμβριος 3, 2018. 18:31


Πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που γεννήθηκαν στην πόλη Κούκες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, επιθυμούν να λάβουν την αλβανική ιθαγένεια και να ‘διορθώσουν’ στα έγγραφά τους, την πατρίδα τους.



 Ο επικεφαλής του γραφείου μητρώων στο Κούκες, Σκελκίμ Σέχου,  λέει ότι πολλοί Κοσοβάροι επιδιώκουν  να εγγραφούν ότι γεννήθηκαν στην Αλβανία,  αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εγγραφής τους στο Κούκες.


Ο ίδιος θα τονίσει ότι την εποχή του πολέμου είχε δοθεί προτεραιότητα στην επιβίωση των μετακινουμένων Αλβανών και όχι στην εγγραφή τους στα μητρώα.


«Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων από πολίτες που θέλουν να αλλάξουν πατρίδα και να πάρουν αλβανικό διαβατήριο. Αλλά δεν έχουμε αρχείο καταγραφής των Κοσοβάρων που γεννήθηκαν στο Κούκες κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή εκείνη την εποχή  προτεραιότητα δόθηκε στην επιβίωση και όχι στην εγγραφή τους. Όσοι γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο δεν είχαν εγγραφεί στο Κούκες, αλλά καταχωρήθηκαν σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχουν περίπου 300 παιδιά που γεννήθηκαν  από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999 στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Σέχου.

Η νέα αυτή κίνηση των Κοσοβάρων, παρουσιάζεται καθώς η Αλβανία οδεύει προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν υπάρχει τέτοια προοπτική προς το παρόν για το Κοσσυφοπέδιο.

Balkan Web

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr