Το Ισραήλ αρνείται την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και κατηγορεί την αεράμυνα της Συρίας



Σεπτέμβριος 18, 2018. 22:09


Ρωσικό αεροσκάφος IL-20 εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από τέσσερα ισραηλινά F-16 πάνω από την επαρχία Λατάκια, καθώς στη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα «Auvergne». 


Η επικοινωνία με το πλήρωμα του IL-20 χάθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα γύρω στις 23:00 και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Ria Novosti.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία γίνονται κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας.


«Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, δεν τηρήθηκε η συμφωνία Ρωσίας- Ισραήλ, σχετικά με την πρόληψη επικίνδυνων περιστατικών, με αποτέλεσμα το ρωσικό αεροπλάνο να πυροδοτείται από την αντιαεροπορική  άμυνα της Συρίας», ανέφερε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.


Ταυτόχρονα ο Πούτιν κάλεσε την ισραηλινή πλευρά να μην επιτρέψει τέτοιες καταστάσεις από εδώ και πέρα.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, με τη σειρά του, εξέφρασε τα συλλυπητήρια  του για το θάνατο των Ρώσων στρατιωτικών και κατηγόρησε για τη συντριβή του αεροσκάφους τη Συρία.


Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να παράσχει στη Ρωσία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να διερευνηθεί η κατάρριψη του αεροσκάφους. Συγκεκριμένα πρότεινε  στον Πούτιν να στείλει στη Μόσχα τον επικεφαλής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τα ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούσαν κατά της Συρίας, πλαισίωσαν το ρωσικό αεροσκάφος, προκειμένου να αποφύγουν τα πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί το ρωσικό αεροπλάνο και να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. 

Όπως σημειώνεται, το Ισραήλ δεν είχε προειδοποιήσει τη ρωσική διοίκηση για την προγραμματισμένη επιχείρηση.


Το Ισραήλ, αρνείται την ενοχή του και μεταφέρει την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους στη Δαμασκό, στο Ιράν και στο λιβανικό κίνημα Χεζμπόλα, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr