«Χάνεται η αλβανική γλώσσα στη νότια Ιταλία»



Σεπτέμβριος 25, 2018. 19:40

Η παλιά παράδοση της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας μεταξύ των οικισμών Αρμπερές της νότιας Ιταλίας συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα και ο αριθμός εκείνων που μαθαίνουν αλβανικά μειώνεται, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.



Ο Αρμπερές  αλβανολόγος Ματέο Μαντάλα, μιλώντας την «Tema TV» χτύπησε συναγερμό για τη διατήρηση της  αλβανικής γλώσσας  στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, καθώς οι κάτοικοι των οικισμών αυτών εξαιτίας της φτώχειας εγκαταλείπουν τα χωριά τους , πηγαίνουν στα αστικά κέντρα, κυρίως του βορρά, και αφομοιώνονται τελείως.


«Εάν μια γλώσσα δεν την ακούς, αυτή χάνεται ή δυσκολεύεσαι να τη μιλήσεις», είπε ο αλβανολόγος της Ιταλίας. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να πει δύο λόγια στον Ιταλό ομόλογό του, ότι υπάρχει μια γλωσσική μειονότητα στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.


Ο Μαντάλα επανέλαβε αρκετές φορές ότι η αλβανική γλώσσα χάνεται από τους οικισμούς των μεταναστών της βυζαντινής εποχής και ότι η μάθηση μιας γλώσσας από τον πληθυσμό είναι πολύ δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει θεσμική ρύθμιση αλλά και λόγω  έλλειψης κεφαλαίων, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/