Έντονες Διαμαρτυρίες Αλβανών για την επίσκεψη Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο



Σεπτέμβριος 9, 2018. 19:16
Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  στο Κοσσυφοπέδιο έκλεισε με ομιλία του προς τους Σέρβους του βορείου τμήματος της Μιτρόβιτσα.



Ωστόσο, η παρουσία του Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο δεν πέρασε χωρίς ενοχλήσεις από το αλβανικό στοιχείο.


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν δύο κύριους δρόμους στην περιοχή Σκεντεράι της Μιτρόβιτσας, εμποδίζοντας τον Σέρβο πρόεδρο να επισκεφθεί  το χωριό Μπάνιε στην περιοχή της Ντρένιτσα.


Νωρίτερα, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είχαν δώσει άδεια στον  Βούτσιτς αλλά αυτή αμφισβητήθηκε από τις  αλβανικές  τοπικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής.


Στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας ήταν ο βουλευτής Μπεκίμ Χατζίου, ο δήμαρχος της Σκεντεράι, Μπεκίμ Γιασάρι, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί πολίτες πρώην στελέχη του UCK.


Για να εμποδίσουν την κίνηση της συνοδείας του Βούτσιτς, έκλεισαν τους δρόμους με φορτηγά, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και ξύλα. Οι πολίτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν τη μετακίνηση του προέδρου της Σερβίας.


Σύνθημά τους ήταν « Ο Βούτσιτς  δεν περνάει», έφεραν πανό με φωτογραφίες  σκοτωμένων στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν άλλα 1648 άτομα που φέρονται ως αγνοούμενα κατά την σύγκρουση πριν από 19 χρόνια.


Οι διαδηλωτές  ζήτησαν από το Βελιγράδι να απολογηθεί για απάνθρωπα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο.


Οι στρατιώτες των Kfor βρίσκονταν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Σέρβου Προέδρου στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου,  Ραμούς Χαραντινάι, για να καταστείλει τις εντάσεις σκέφθηκε ότι έπρεπε να ακυρώσει την επίσκεψη του Βούτσιτς, απόφαση με την οποία διαφώνησε ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος είπε ότι θα βρει δευτερεύοντα δρόμο για να πάει στο χωριό Μπάνιε του Σκεντεράι.


Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν τον επέτρεψε να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ντρένιτσα και επέστρεψε στο βόρεια Μιτρόβιτσα.







shqiptarja.com, pikturaime.com, shqiperia.njekomb.com
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr