Η ΕΕ καταργεί το καθεστώς θεωρήσεων στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου



Σεπτέμβριος 14, 2018. 00:04


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 420 ψήφους υπέρ, υποστήριξε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ελευθέρωση των θεωρήσεων (Visa) για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.



Η εισηγήτρια για την κατάργηση είναι η Τάνια Φαγιόν, η οποία δήλωσε πριν από την έναρξη της  ψηφοφορίας ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και κάλεσε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων.


Μετά την απόφαση του ΕΚ, πρέπει να συζητήσουν με τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου οι  υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ να δώσουν την τελική τους γνώμη στην περαιτέρω διαδικασία. Εξ ονόματος της ΕΕ για τις συνομιλίες με τα κράτη μέλη  θα είναι επικεφαλής η Φαγιόν.


Αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Οκτώβριο η ψηφοφορία για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ορισμένες κοινοβουλευτικές ομάδες ζήτησαν να μεταφερθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσων του ΕΚ.


Η υιοθέτηση της ελευθέρωσης των θεωρήσεων απαιτεί ειδική πλειοψηφία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 18 Ιουλίου, ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει τις 95 προϋποθέσεις και πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελευθερώσει το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του Κοσσσυφοπεδίου, οι οποίοι είναι οι μόνοι στην περιοχή που δεν είναι σε θέση να ταξιδεύσουν χωρίς θεώρηση σε χώρες Σένγκεν.


B92


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr