“Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτύρονται για ‘πιέσεις’ που δέχονται να πάνε στην υποδοχή του προέδρου της Σερβίας”



Σεπτέμβριος 4, 2018. 20:40

Πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο, υπήρξαν αναφορές ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που εργάζονται σε ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι αναγκάζονται να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις για την υποδοχή του.

Ορισμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία έχουν πιεσθεί για να λάβουν μέρος σε συλλαλητήριο για την υποστήριξη του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και φοβούνται αντίποινα αν δεν πάνε, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


«Όλοι στη εκπαίδευση καλούνται να δηλώσουν αν θα πάνε ή όχι- σε πανεπιστήμια, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε ο Ξένιγια Μπόζοβιτς από το Κόμμα της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης που έχει έδρα στη βόρεια Μιτρόβιτσα.


Ο Μπόζοβιτς είπε στο BIRN ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υπογράψουν δηλώσεις στις οποίες λένε αν θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της 9ης Σεπτεμβρίου και η κατάσταση είναι ίδια  σε ιδρύματα υγείας που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία.


Ο Σάβα Γιάνιτς, ηγούμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Μονής Ντέτσανι, δήλωσε ότι το προσωπικό του σχολείου του είπε ότι «ένας σημαντικός σερβικός κρατικός θεσμός τους έχει διατάξει να στείλουν καταλόγους των υπαλλήλων που δεν θα συμμετείχαν στην συγκέντρωση του Βούτσιτς.


«Έχω ακούσει πολλές διαμαρτυρίες, έχω την αίσθηση ότι ο λαός μας – ειδικά εκείνοι που ζουν στα νότια του ποταμού Ιμπάρ- ζούνε αυτές τις ημέρες μια ταπείνωση και συστηματική δίωξη, αφού ετοιμάζουν λίστες με ονόματα εκείνων που υποτίθεται ότι δεν θα παραβρεθούν ‘ στην συγκέντρωση του αιώνα’ για να δείξουν  υποστήριξη σε κάτι που δεν πιστεύουν» σημείωσε στο Twitter ο Γιάνιτς.


Το πρώην μέλος του σερβικού Κοινοβουλίου, Ράντα Τραΐκοβιτς, δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που εργάζονται στο τομέα των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής υποστήριξης, ανέφεραν ότι αναγκάσθηκαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Βούτσιτς.


Ο Βούτστις ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι  θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει «οδηγίες και κατευθύνσεις της κρατικής πολιτικής για το Κοσσυφοπέδιο» στους ντόπιους Σέρβους.


Η επίσκεψη θα γίνει μετά τη συνάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.


Temaonline
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr