Αλβανία: Επέτειος 70 ετών από την εξέγερση των αντι-κομμουνιστών



Οκτώβριος 6, 2018. 23:32


Τα 70 χρόνια μετά την αντικομμουνιστική εξέγερση στην Ζαποκίκα στο Τεπελένι,  το Ινστιτούτο Μελετών των Εγκλημάτων και  Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Αλβανία καθώς και αντικομμουνιστικοί σύλλογοι  της χώρας τίμησαν  σε ειδική εκδήλωση στην Ακαδημία Επιστημών.



Οι μελετητές και διάφοροι ιστορικοί αναφέρθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση για την εξέγερση που πραγματοποιήθηκε  το 1948  στα χωριά Ζαποκίκα, Λούφτινιε και Καμτσίστ, όπου πολλοί είχαν συμμετάσχει στην εδραίωση του κομμουνισμού και κατόπιν απογοητευμένοι σήκωσαν τα όπλα κατά της τότε κυβέρνησης την οποία είχαν υποστηρίξει.


Πολλοί που αυτούς που συμμετείχαν στην εξέγερση είδαν ότι είχαν εξαπατηθεί  από την προπαγάνδα  ότι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Το κομμουνιστικό καθεστώς για να καταστείλει την εξέγερση σκότωσε τους πρωτοστατούντες σε αυτήν καθώς και άλλα άτομα  στο Αργυρόκαστρο τον Ιανουάριο του 1948.


Rtsh.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr