Αλβανία: Γιορτάστηκε η 95η επέτειος της Δημοκρατίας της Τουρκίας




Οκτώβριος 31, 2018. 20:58

Τίρανα.
 
Στην τουρκική πρεσβεία της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 95η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρέσβης Αχμέτ Μουράτ Γιορούκ στην ομιλία του τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας είναι ‘σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης με βαθιές ιστορικές ρίζες».



«Με τους Αλβανούς είμαστε γείτονες με ιστορικούς όρους, η Αλβανία είναι μία από τις πλευρές της καρδιάς μας. Η Αλβανία είναι στην καρδιά μας. Οι πολίτες μας, αλβανικής καταγωγής, που είναι εκατομμύρια στη χώρα μας, είναι απτή απόδειξη αυτών των συνδέσεων. Είναι το αναμφισβήτητο  γεγονός ότι οι λαοί μας είναι συνυφασμένοι με οικογενειακές σχέσεις, όπως η σάρκα και τα οστά και ως πρέσβης της Τουρκίας πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε ο πρέσβης στην ομιλία του.


Υπενθύμισε ότι ένα από τα πρώτα σύμφωνα φιλίας που υπεγράφη το 1923, όταν η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε, υπεγράφη με την Αλβανία.


«Η αιώνια συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας, παρουσιάζει  τις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας σε μια  σαφέστερη μορφή. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι το 2023, θα είναι η 100η επέτειος του εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας μας , θα είναι και η 100η επέτειος των διπλωματικών μας σχέσεων με την Αλβανία», είπε ο πρέσβης Γιορούκ.




«Οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υπογραφή της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης για τη Σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, από τον υπουργό μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Με αυτό το έγγραφο, οι διμερείς μας σχέσεις θα ανέλθουν στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αλβανίας, Γκραμόζ Ρούτσι, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Σενίντα Μίντ, η υπουργός Πολιτισμού, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και του Γενικού Επιτελείου  της Αλβανίας καθώς και πρώην πρόεδροι της χώρας.


TRT


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr