Ρουμανία: Οι Έλληνες στην Κωστάντζα γιορτάζουν την Ημέρα του ΌχιΚωστάντζα.

Η Ελλάδα γιορτάζει την ‘Ημέρα της Αξιοπρέπειας’, τιμώντας τους ήρωες που σκοτώθηκαν στον αντιφασιστικό αγώνα και στις 28 Οκτωβρίου κάθε έτους πραγματοποιούνται στρατιωτικές παρελάσεις καθώς και πολιτιστικές- καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι παράκτιες πόλεις οργανώνουν επίσης ναυτικές παραστάσεις, αλλά οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τριπλά: τη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου,  την Ημέρα απελευθέρωσής της από την οθωμανική κυριαρχία και αν μη τι  άλλο, από: το Μεγάλο ΟΧΙ!, γράφουν ρουμανικά δημοσιεύματα -και συνεχίζουν:Για την Ελλάδα, αυτή η ημέρα έχει, εκτός από την ιστορική της σημασία, μια ειδική ηθική διάκριση. 

Υπενθυμίζει τις ελληνικές αξίες και, πάνω από όλα, την Αξιοπρέπεια.


«Με την ευκαιρία αυτή, στην Κωνστάντζα η ελληνική κοινότητα «Ελπίς», μέλος της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας, θα πραγματοποιήσει θρησκευτική τελετή την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στις 11:30 στην ελληνική εκκλησία της Μεταμορφώσεως της Κωνστάντζα, όπου είστε ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας ‘Ελπίς’ Αντόν Τράιαν Αντωνιάδης.Μετά την κατάρρευση του γαλλικού μετώπου, τον Ιούνιο του 1940, η Ιταλία με επικεφαλής τον φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, ξεκίνησε προκλήσεις ετοιμάζοντας την επίθεσή του  εναντίον της Ελλάδας.


Ο Ιταλός δικτάτορας διακατέχονταν από το όνειρο της αναβίωσης τη Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την χώρα της δημιουργίας του πολιτισμού: την Ελλάδα.
Ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ μετακινούνταν σε όλη την Ευρώπη, ο Μουσολίνι εστίασε την προσοχή του στη Μεσόγειο.


Τη νύχτα της 27ης- 28ης Οκτωβρίου 1940, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα φθάνει στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, παρουσιάζοντας ένα τελεσίγραφο από την ιταλική κυβέρνηση απαιτώντας τη δυνατότητα να εισέλθει ο ιταλικός στρατός στην Ελλάδα και να καταλάβει στρατηγικές θέσεις.


Οι ισχυρισμοί της Ιταλίας διατυπώθηκαν έτσι ώστε να είναι σίγουρο  ότι η Ελλάδα θα τις αρνηθεί.
Στην πραγματικότητα, αυτό φάνηκε από την ταχύτητα με την οποία ο ιταλικός στρατός άρχισε να επιτίθεται στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας  που χορηγήθηκε.


Η αρνητική απάντηση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, με την ακόλουθη ιστορική φράση: «Αυτό σημαίνει πόλεμος!»


Η επιθυμία των Ελλήνων να αντισταθούν θα μπορούσε να συνοψισθεί με μια λέξη: «Οχι (Ohi), „Nu”» στα ελληνικά.

Μόλις λίγες ώρες πριν, ο ιταλικός στρατός πυροδότησε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας από βάσεις που είχε δημιουργήσει στην Αλβανία .


Cuget Liber, Tomis News


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr