Η Επιτροπή πΓΔΜ – Βουλγαρίας εξετάζουν εγχειρίδια από την Αρχαιότητα και τον ΜεσαίωναΟκτώβριος 17, 2018. 15:38

Οι συνομιλίες μεταξύ  της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ σχετικά με τις αμφισβητούμενες περιόδους της κοινής ιστορίας θα είναι τεταμένες, αλλά αναμένουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα, δήλωσε ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της βουλγαρικής πλευράς της Κοινής Επιτροπής  εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα με τα Σκόπια.


«Η εργασία θα είναι τεταμένη και δεν θα γίνει τόσο γρήγορα όσο θέλουμε, αλλά προσδοκούμε για επίτευξη αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχουν σημαντικοί ισχυρισμοί από τους συναδέλφους των Σκοπίων, οι παρατηρήσεις (ενστάσεις ) μας είναι πολλαπλές, αλλά έχουν δημιουργηθεί  θέσεις, οι οποίες στην επιστημονική συζήτηση δεν αλλάζουν εύκολα», είπε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ντιμιτρόφ.


Η επιτροπή άρχισε να εξετάζει εγχειρίδια δημοτικού σχολείου.


«Τα βιβλία εξετάζουν την ιστορία της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Οι ενστάσεις μας επικεντρώθηκαν  στον Μεσαίωνα, όπου δημιουργείται η σύνδεση του βουλγαρικού κράτους με τη γεωγραφική επικράτεια της Μακεδονίας.


Η αλλαγή είναι περίπλοκη, επανεξετάσαμε επίσης βιβλία για το γυμνάσιο και θα έχουμε πιο σοβαρές περιόδους (εξέτασης) για τη νέα εποχή», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Κρατική Τηλεόραση.


Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις διαφορές υπάρχουν θέματα για τα οποία υπάρχει συναίνεση, τονίζοντας ότι η Συμφωνία Καλής Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας της πΓΔΜ, έχει, ήδη, αποτελέσματα.


PlusInfo


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr