Τελεσίγραφο Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια



Οκτώβριος 2, 2018. 18:16

«Τώρα είναι η στιγμή να αρπάξετε την  ευκαιρία, στη  Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.



Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ κατά την προσεχή συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.


Ο Σύμμαχοι θα στείλουν ένα μήνυμα: ο μόνος τρόπος για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα.


Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες των Σκοπίων να αρπάξουν τη δυνατότητα που τους δίνετε για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.


 Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, οι Βρυξέλλες δεν ανέμεναν τέτοια συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αλλά επεσήμανε ότι είναι συμβουλευτικό και ότι τώρα πρέπει να ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο.


Επανέλαβε ότι  η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την ευημερία και έδωσε ως παράδειγμα  την εισδοχή του τελευταίου  μέλους, του Μαυροβουνίου, όπου οι ξένες επενδύσεις διπλασιάστηκαν.


«Οι ενταξιακές συνομιλίες με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συνεχίζονται όσο η χώρα το επιθυμεί. Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ στην έδρα του Βορειοατλανικού Συμβουλίου.

 Η ιδιότητα του μέλους είναι σημαντική για την ασφάλεια και την ευημερία, όπως είδαμε με την εισδοχή του Μαυροβουνίου. Εναπόκειται στα Σκόπια να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Η πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά η προσέλευση δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. 

Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα και τώρα η απόφαση είναι στο Κοινοβούλιο. Ο μόνος τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να καταστείτε μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι δική μου ευθύνη να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. 

Είμαστε έτοιμοι να σας δεχθούμε,αλλά η απόφαση είναι δική σας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης  των Σκοπίων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr