Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στα ΜΜΕ των Σκοπίων



Οκτώβριος 30, 2018. 19:47

«Η δολοφονία ενός Έλληνα στην  Αλβανία, προκαλεί έντονες πιέσεις στις σχέσεις Αθήνας- Τιράνων»


Η δολοφονία του ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνου Κατσίφα στα σύνορα της Αλβανίας – Ελλάδας από την αλβανική ειδική μονάδα ‘Renea’ προκαλεί ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων ‘MIA’ των Σκοπίων.



Η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα, Αντριάνα Χόμπνταρι, η οποία το απόγευμα χθες κλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης,  ότι  στη συνάντηση αναφέρθηκε η θέση της Ελλάδας  σχετικά με το περιστατικό, την οποία διαβίβασε στη συνέχεια στο αλβανικό υπουργείο.


«Ήταν μια συνηθισμένη διπλωματική συνάντηση όπου παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για το περιστατικό. Η στάση της ελληνικής πλευράς έχει μεταφερθεί στα Τίρανα, δήλωσε η πρέσβειρα, σε αντίθεση με πληροφορίες που λένε  για την ύπαρξη τεταμένης ατμόσφαιρας και υψηλούς τόνους.


Οι δύο πλευρές για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα (35) έχουν αντίθετες απόψεις. 

Οι Αλβανοί λένε ότι ήταν εξτρεμιστής και τρομοκράτης και οι Έλληνες ένας απλός πολίτης.


Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τον Έλληνα ως εξτρεμιστή με ριζοσπαστικές  πεποιθήσεις, πρώην μέλος των ειδικών μονάδων του ελληνικού στρατού.


Ο Κατσίφας , Έλληνας της Αλβανίας, ο οποίος είχε ελληνική υπηκοότητα, σύμφωνα με τα Τίρανα, καλούσε τους Έλληνες, που ζουν κυρίως στην νότια Αλβανία, για την ‘απελευθέρωση’ του τμήματος αυτού, το οποίο οι Έλληνες αποκαλούν Βόρειο Ήπειρο.


Ο Αλβανός ιστορικός, Άρμπεν Λάλα, ισχυρίζεται ότι ο δολοφονημένος είναι μέρος της μυστικής πολιτοφυλακής του οργανισμού για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.


«Ο Έλληνας που σκοτώθηκε στα σύνορα είναι μέρος της μυστικής πολιτοφυλακής της οργάνωσης για την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου. Θα ήταν καλό για την αστυνομία της Αλβανίας να ζητήσει από τις αρχές ασφαλείας της Ελλάδας, πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Η Ελλάδα έχει έναν φάκελο σχετικά με αυτόν», δήλωσε ο Λάλα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, στο προφίλ του στο Facebook  ο Κατσίφας ανάρτησε τη σημαία της Βορείου Ηπείρου και έγραψε «Ελευθερία για την Βόρειο Ήπειρο. Η Ελευθερία δεν δωρίζεται, αλλά καταχτιέται με πόλεμο».


Ο Βαγγέλης Ντούλες, αρχηγός του Κόμματος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κόμμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, μετά την επίσκεψή του στην οικογένεια του θύματος, δήλωσε ότι η ευθύνη βαρύνει τις αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας.


Πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια κοινή ελληνο-αλβανική επιτροπή  για να διερευνήσει την υπόθεση και να κάνει αυτοψία Έλληνας ιατροδικαστής. (Σημείωση: έχει ήδη εγκριθεί).


Παρόμοιο αίτημα προς τις αρχές της πόλης του Αργυροκάστρου υποβλήθηκε και από τους γονείς του, που δήλωσαν ότι δεν θα παραλάβουν το σώμα του γιου τους εάν δεν παραστεί Έλληνας γιατρός.


Το τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας ‘Report TV’ δημοσιοποίησε βίντεο που υποστηρίζει ότι βιντεοσκοπήθηκε  από καφενείο. Μέσα από τα παράθυρα φαίνεται ο Κατσίφας να κρατά ένα Καλάσνικοφ.


Οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι ο Κατσίφας με το Καλάσνικοφ πυροβόλησε σε αστυνομικούς που ήθελαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία την οποία τοποθέτησε στο στρατιωτικό νεκροταφείο κοντά στους Βουλιαράτες, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα, όπου εκεί σκοτώθηκε.


Ο Κατσίφας ήταν διαζευγμένος και είχε μια κόρη 13 ετών. Οι δύο αδελφές του ζουν επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.


MIA


-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr