Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: ΕΕ και ΝΑΤΟ να δεχθούν τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’



Οκτώβριος 2, 2018. 19:58

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας (2002-2012), Γκεόργκι Παρβάνοφ,  αναφέρει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει δεκτή η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη σημερινή εκπομπή της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης.


«…αφού είδαμε ότι το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’ δεν είναι αποδεκτό και η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει δεκτή (σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), είναι λάθος να πάει στο Κοινοβούλιο και να σφίξει περισσότερο η κατάσταση…


»Πιστεύω ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να καλέσει τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δεχθούν αυτήν τη χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


Σύμφωνα με τον Παρβάνοφ,  αυτό είναι απαραίτητο εάν τα Σκόπια θεωρούνται τόσο «σημαντικά στρατηγικά» για τη Δύση.


Ερωτηθείς πως θα αντιδρούσε η Ελλάδα σε αυτό, ο Παρβάνοφ είπε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει εκ μέρους της Ελλάδας.


Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα του καθορισμού της κοινής ιστορίας  μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι οι ‘Μακεδόνες’ δεν είναι τίποτε άλλο από Βούλγαροι.


«Η Μακεδονία σε αυτή την πρόταση έχει την υποστήριξη της Βουλγαρίας, αλλά και μια κοινή αντίληψη της ιστορίας είναι απαραίτητη, επειδή τη συνείδηση αυτού του πληθυσμού είναι βουλγαρική», τόνισε ο Παρβάνοφ στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr