Σκόπια- Συμφωνία Πρεσπών: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί απλά για τη συμφωνία- δεν θα αποφασίσει



Οκτώβριος 3, 2018. 18:16

Σκόπια.

Η Ρωσία επικαλείται το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει του οποίου έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τη Συμφωνία μαζί με τα άλλα τέσσερα μόνιμα κράτη μέλη του εν λόγω οργάνου.



«Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας θα πρέπει να εξετασθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


Στην παράγραφο 3 αυτού του ψηφίσματος αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στον Γενικό Γραμματέα την εντολή να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.


Η κυβέρνηση των Σκοπίων, ωστόσο, είναι αποφασισμένη. Η τύχη της Συμφωνίας με την Ελλάδα δεν εξαρτάται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Μάλιστα ο εκπρόσωπός της, Μποσνιάκοφσκι , δήλωσε ότι η διαδικασία περατώνεται όταν τα Σκόπια και η Αθήνα ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουν καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και αυτό θα διαβιβασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


 Από την  άποψη αυτή, ο Μποσνιάκοφσκι ανέφερε ότι  στη Συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχουν τρεις παράγραφοι στο άρθρο 20 , σύμφωνα με τις οποίες η Συμφωνία δεν υπόκειται σε λήψη αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.


«Η διαφορά και τα άλλα θέματα που αναφέρονται στα ψηφίσματα 817 (1993) και 845(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  θα ληφθούν υπόψη για λύση μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας».


 Σε χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων,  αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι  αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν  την έγκριση της Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε από το εξωτερικό.


Канал 5’

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr