Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν παρεμβαίνει η Ρωσία στην πΓΔΜ, αλλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες



Οκτώβριος 26, 2018. 19:59


Παρά τις κατηγορίες προς τη Ρωσία από Αμερικανούς αξιωματούχους για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ, δεν είναι η Ρωσία, αλλά η ίδια η Αμερική που παρεμβαίνει, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


Κατά την παραμονή του στα Σκόπια, ο αναπληρωτής βοηθός προϊστάμενος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, προέβη σε κριτική κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


«Οι τακτικές των κατηγοριών εναντίον της Μόσχας σχετικά με μια συγκεκριμένη προφανή παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας,  είναι αν μη τι άλλο γελοίες, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία, που με αδίστακτες μεθόδους, δηλαδή με εκβιασμούς, απειλές, δωροδοκίες βουλευτών, ώθησαν σε αποφάσεις το Κοινοβούλιο αυτής της χώρας να ξεκινήσει διαδικασίες για την τροποποίηση του μακεδονικού συντάγματος. Ο ίδιος  ο Αμερικανός πρέσβης βρισκόταν  στο κτήριο του Κοινοβουλίου για να διαχειριστεί την κατάσταση», είπε η Ζαχάροβα στη συνέντευξη. (Σημείωση: Ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, χθες,  διέψευσε αυτήν την πληροφορία).  


Σημείωσε ότι η Ρωσία δεν ήταν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες της πΓΔΜ, οι οποίοι απείχαν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.


Στις 19 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, με πλειοψηφία 80 από τους 120 ψήφους, υποστήριξαν την τροποποίηση του Συντάγματος βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μετονομασία της χώρας για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 Οι τροποποιήσεις στο κύριο έγγραφο της δημοκρατίας προτείνουν την προσθήκη της λέξης «Βόρεια» πριν από το όνομα «Μακεδονία». 
Αυτό προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε με την Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρωσικό δημοσίευμα.


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη κατά παράβαση όλων των κανόνων.

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην πΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με το όνομα της χώρας απέτυχε- περίπου το 37% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, κάτω από το αναγκαίο ποσοστό του 50%. Από εκείνους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 91,5% υποστήριξε τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας και το 5,6% δεν υποστήριξε τη συμφωνία.

Παρά την αποτυχία του δημοψηφίσματος, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν για επιτυχία του δημοψηφίσματος, καταλήγει το δημοσίευμα του ria.ru.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr