Σκόπια: Οι συνταγματικές αλλαγές πηγαίνουν στο Κοινοβούλιο





Οκτώβριος 9, 2018. 21:08

Σκόπια.

Η πρόταση για συνταγματικές αλλαγές θα παρουσιασθεί αύριο ενώπιον των βουλευτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ‘Τέλμα’. 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει προγραμματίσει Σύνοδο Ολομέλειας τη Δευτέρα, αλλά αύριο  η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων θα αρχίσει να εργάζεται. Η ακρόαση μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες και οι βουλευτές μπορούν να μιλήσουν περισσότερες από μία φορά, αλλά συνολικά 20 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού οι προθεσμίες μπορεί να είναι μικρότερες εάν η συζήτηση στην Επιτροπή εξαντληθεί νωρίτερα.


Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν αποκάλυψαν εάν θα παραστούν στη σύνοδο ή θα την μποϊκοτάρουν. Λένε ότι θα σεβασθούν την απόφαση του κόμματος, όποια και αν είναι, αλλά ακόμη δεν έχει συζητηθεί τίποτε.


Από το κόμμα, ωστόσο, δεν απάντησαν άμεσα στην ερώτηση ποια είναι η απόφασή του.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταλάτ Τζαφέρι,  η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει 8 μέλη και ένας μέλος έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το σερβικό κόμμα και η αντιπολίτευση του Besa

Το VMRO-DPMNE έχει 5 μέλη, μεταξύ  των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιανόφσκι. Έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.


Εάν ληφθεί απόφαση για την τροποποίηση του Συντάγματος, η Συνέλευση καθορίζει με ψήφισμα μια προθεσμία εντός της οποίας ο συντάκτης της πρότασης πρέπει να καταρτίσει ένα κείμενο σχετικά με το σχέδιο των τροπολογιών.


Οι αλλαγές γίνονται σε πέντε φάσεις και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 100 ημέρες. Η πιο αισιόδοξη εναλλακτική λύση, εάν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων, είναι ότι θα λήξει  στα μέσα Ιανουαρίου.


ТЕЛМА

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr