Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στα τέλη Οκτωβρίου




Οκτώβριος 9, 2018. 20:17


Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να ξεκινήσει εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στα τέλη Οκτωβρίου.



«Το πλοίο της γεώτρησης μας, ‘Φατίχ’ έχει ήδη φθάσει στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. 

Ορισμένες δοκιμές και προετοιμασίες θα διεξαχθούν και η διάτρηση θα ξεκινήσει στα τέλη  αυτού του μήνα», είπε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.


Υπενθυμίζεται- γράφει το δημοσίευμα- ότι τον Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κατεχόμενη Κύπρο, ανέφερε ότι η Άγκυρα «δεν θα δώσει σε κανέναν τα  δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα βάθη της  αποκλειστικής οικονομικής ζώνης  της «τουρκική δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» (κατεχόμενη Κύπρος).


Σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι, όπως είπε, πρέπει να εγκαταλείψουν μονομερείς αξιώσεις για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.


Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε το 2011 γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου στην υφαλοκρηπίδα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, που είναι ‘εγγυητής’ της ΤΔΒΚ.

 Μέχρι σήμερα, οι ελληνοκυπριακές αρχές έχουν δώσει άδεια σε πολλές ξένες εταιρείες να αναπτυχθούν στην αποκλειστική  οικονομική ζώνη τους, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr