Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Σκοπιανοί και Βούλγαροι θα αποφασίσουν το Νοέμβριο για τον τσάρο ΣαμουήλΟκτώβριος 26, 2018. 19:21

Σκόπια/Σόφια.
Η Κοινή Ιστορική Επιτροπή της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ θα αποφασίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ποιανού ήταν τσάρος/βασιλιάς ο Σαμουήλ. Η ηγεμόνας του μεσαίωνα είναι ένα ιστορικό στοιχείο που η κάθε πλευρά διεκδικεί για τον εαυτό της, γράφει η βουλγαρική ‘Dnes’.


Η τρίτη συνάντηση μεταξύ των επιστημόνων των δύο χωρών έχει προγραμματισθεί  για τα τέλη Νοεμβρίου. Θα προβούν σε μια πλήρη επισκόπηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ.


 Ένα άλλο θέμα είναι ο προσδιορισμός γεγονότων  ή ιστορικών προσώπων της κοινής ιστορίας και των δύο πλευρών, για τα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γιορτάζουν από κοινού.


Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ακαδημαϊκό Αντόν Ντόντσεφ, η διαμάχη για τον Σαμουήλ είναι άσκοπη. 

Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 14ης Παγκόσμιας Συνάντησης των βουλγαρικών ΜΜΕ, που διοργάνωσε το BTA,  ο Ντόντσεφ σημείωσε ότι οι δύο λαοί όχι μόνο είναι αδελφοί αλλά δίδυμοι αδελφοί.


Η Ακαδημία είναι κατηγορηματική ότι το κοινό μέλλον των δύο χωρών είναι φωτεινό, διότι δια μέσου των χρόνων συνδέονται με αδελφική αγάπη.


Φέτος η συνάντηση των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης πραγματοποιείται στα Σκόπια και συνδιοργανωτής είναι ο Οργανισμός Πληροφοριών της πΓΔΜ (MIA) και η ‘Μακεδονική’ Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU), όπως σημειώνει η σκοπιανή ‘Εξπρές’.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με το σύνθημα «Μέσα και Μνήμη».


Στο φόρουμ που γίνεται στην αίθουσα της Ακαδημίας στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό, διανοούμενοι από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, καθώς και εκπρόσωποι της βουλγαρικής διασποράς.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr